Descoperire unică în istoria omenirii. Ce au găsit oamenii de știință în adâncurile Mării Roșii
Oamenii de știință au descoperit abia acum secretul înfricoșător al Mării Roșii – situată între Africa și Asia, cu ieșire la Oceanul Indian. Având una dintre cele calde și sărate ape marine de pe planetă, locația atrage milioane de turiști anual, însă puțin sunt cei care au habar de misterele apei în care se aventurează.
Marea Roșie este una dintre cele mai bogate și productive ecosisteme marime din lume – datorită resurselor minerale descoperite pe fundul acesteia. Numele de Marea Roșie derivă din schimbările de culoarea a apei observate de către cercetători. Apele sunt populate de un soi de alge, care, atunci când înfloresc, transformă culoarea apei albastră-verzuie într-o nuanță roșiatică. Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit că la adâncimi mai mari lucrurile se schimbă radical. NU RATA: Experții în medicină avertizează: De ce NU trebuie să bei vara cafea. Care sunt celelalte alimente interzise
Secretele din Mara Roșie
Marea Roșie deține un secret înfricoșător, iar cercetătorii care studiază adâncimile acesteia abia acum l-au descoperit. După mii de ore de scufundări, oamenii de știință au descoperit pe fundul Mării Roșii ”bazinele morții”. Denumirea le-a fost atribuită astfel deoarece în aceste ”bazine” nu există oxigen. Astfel, orice animal sau creatură care are ghinionul să se aventureze în apropiere de ele mor pe loc.
Studierea ”bazinelor morții” îi poate ajuta pe cercetători să înțeleagă cum a început viața pe Pământ și chiar potențialul vieții pe alte planete: ”Înțelegerea noastră actuală este că viața a luat naștere pe Pământ în adâncul mării, aproape sigur în condiții fără oxigen. Prin urmare, studierea acestei comunității permite o privire mai amplă asupra tipului de condiții în care viața a apărut pentru prima dată pe planeta noastră și ar putea ghida către o căutarea e unei alte ”lumi sub apă” din sistemul nostru solar și dincolo de acesta”, s spus Sam Purkis, profesor și președinte al Departamentului de geoștiințe marine de la Universitatea din Miami.
Oamenii de știință consideră descoperirea o adevărată provocare, mai ales că animalele obișnuite care se găsesc pe fundul mării – cum ar fi creveți, viermi și moluște – nu pot supraviețui în aceste bazine. Ceea ce înseamnă că ”bazinele morții” sunt populate de organisme care s-au dezvoltat în lipsa oxigenului.