Reabilitarea Cazinoului din Constanța oferă și surprize experților, iar aceștia au descoperit în subsolul clădirii grinzi metalice nituite care sunt identice cu acelea utilizate la construirea Podului Anghel Saligny de la Cernavodă.
Noua configurația a monumentului implică și scoaterea zidurilor neportante, experții ajungând la subsolul clădirii și descoperind respectivele grinzi metalic. Cazinoul din Constanța – construit între 1904 și 1910 – și Podul Anghel Saligny – ridicat între 1890 și 1895 – au fost realizate la inițiativa Regelui Carol I, ambele devenind monumente emblematice pentru România.
„Se lucrează la subsol. Se scot zidurile neportante pentru a se realiza noua configurație. La subsol este ceva interesant de semnalat: sunt grinzi metalice îmbinate cu nituri, ca la Podul de la Cernavodă, făcute de Saligny. Grinzile metalice nituite și vopsite în gri sunt aproape identice cu cele folosite de ing. Anghel Saligny la Podul de la Cernavodă”, a declarat arhitectul Radu Cornescu pentru Replica de Constanța.
(CITEȘTE ȘI: CUM A REUȘIT UN BĂRBAT DIN IAȘI SĂ UMPLE COȘUL DE CUMPĂRĂTURI ÎN PLINĂ CRIZĂ DE CORONAVIRUS: ”DOAR CEI ISTEȚI SUPRAVIEȚUIESC!”)
Arhitectul Radu Cornescu este convins, de altfel, că vor mai exista astfel de surprize în timpul reabilitării Cazinoului din Constanța, menționând și că este vorba despre un demers provocator și dificil.
„Sigur vom avea parte și de alte surprize. Vor avea loc remodelări ale spațiilor interioare astfel încât această clădire să funcționeze mai mult pe partea de cultură. În interiorul Cazinoului va exista și o expoziție permanentă cu istoria acestei clădiri. Nu există parte ușoară în restaurarea acestui monument. După ce se va lucra la partea de rezistență și arhitectură, vor fi realizate picturi murale și va fi adus un mobilier de epocă, creat după modelele de acum 100 de ani”, a mai declarat arhitectul.