Dispariția submersibilului Titan a ținut capul de afiș al presei internaționale în ultima săptămână. După ample căutări, autoritățile au ajuns la concluzia că aparatul, la bordul căruia se aflau cinci persoane, a făcut implozie. În cele din urmă, în adâncurile oceanului Atlantic au fost găsite bucăți din submersibil. Totodată, reprezentanți ai Pazei de Coastă a SUA au anunțat că au fost descoperite și „presupuse rămășiţe umane”.
Pe data de 18 iunie 2023, submersibilul Titan a plecat într-o expediție de explorare a epavei vasului Titanic. La scurt timp după ce a fost lansat în apă, acesta a dispărut. După ample căutări, autoritățile au anunțat că submersibilul a făcut implozie în apropierea epavei Titanicului, iar cele cinci persoane aflate la bord au murit.
La bordul submersibilului Titan se aflau Stockton Rush, șeful companiei ce opera aparatul, miliardarul britanic Hamish Harding, expertul francez Paul-Henri Nargeolet, omul de afaceri pakistanez Shahzada Dawood și fiul său, Suleman. Ei doreau să exploreze epava Titanicului de la o distanță cât mai mică.
Imediat după dispariția submersibilului, autoritățile au demarat o amplă operațiune de căutare. După multe ore de incertitudine, Paza de Coastă a SUA a anunțat că bucăți ale submersibilului au fost găsite la o distanţă de 488 de metri de epava Titanicului, și la o adâncime de aproximativ 4 kilometri sub nivelul apei. În plus, printre rămășițele aparatului au fost descoperite „presupuse rămășiţe umane”.
Potrivit AFP, căpitanul Jason Neubauer, care conduce ancheta demarată de Paza de Coastă, a anunțat că toate aceste rămășițe vor fi analizate cu mare atenție, ele putând oferi „elemente esenţiale pentru a înţelege cauza acestei tragedii”.
„Mai rămâne multă muncă pentru a înţelege factorii care au condus la pierderea catastrofală a Titanului şi pentru a ne asigura că o astfel de tragedie nu se va mai întâmpla”, a declarat Jason Neubauer.
Compania Pelagic Research Services s-a ocupat de scanarea fundului oceanului Atlantic, cu ajutorul unui robot subacvatic cu telecomandă (ROV). Purtătorul de cuvânt al companiei a anunțat că operațiunea de căutare a submersibilului Titan s-a încheiat. Acesta a subliniat că întreaga operațiune a fost riscantă, dar și extrem de solicitantă.
„Ne-am terminat partea pe mare. A fost o operaţiune extrem de riscantă, atât pentru ROV, cât şi pentru echipă, care a lucrat non-stop, practic fără să doarmă pe toată durata operaţiunii”, a declarat Jeff Mahoney.