Descoperire istorică în România. Ce s-a găsit în turnul secret al Bisericii Sf. Mihail din Cluj-Napoca
Experții au avut parte de o surpriză la Cluj-Napoca. A fost făcută o descoperire istorică în România. Este de necrezut ce s-a găsit în turnul secret al Bisericii Sfântul Mihail. Istoricii au explicat despre ce este vorba.
Citește și: SCENARIU SUMBRU LA FINAL DE AN. CE ESTE FENOMENUL TORNADA ROȘIE ȘI CUM VA FI AFECTATĂ ROMÂNIA
În timpul lucrărilor de restaurare ale Bisericii Sfântului Mihail din Cluj-Napoca, a fost făcută o descoperire neașteptate. În turnul secret al lăcașului cult, s-a găsit o serie de manuscrise medievale ce datează din anul 1470. Volumul are legătură cu un altul ce se află în colecțiile Bibliotecii Batthyaneum. Cartea a fost studiată de Adrian Papahagi, profesor la Universitatea Babeș-Bolyai, iar conținutul ei este unul inedit.
Descoperire istorică în România
Potrivit istoricilor, manuscrisul a fost ascuns în turnul secret al Bisericii Sfântului Mihail din Cluj-Napoca, alături de alte 2000 de volume, unele dintre ele fiind tipărite chiar în locul respectiv. Descoperirea a fost făcută odată cu o serie de renovări, iar istoricii au fost încântați să vadă aceste cărți care datează încă din anul 1470.
„Ne bucurăm de o descoperire codicologică importantă: un manuscris medieval nestudiat până acum iese la lumină la Cluj, iar el e legat de un manuscris aflat în colecțiile Bibliotecii Batthyaneum.
Necunoscut comunității savante, manuscrisul a fost descoperit recent de arhivista Bisericii Romano-Catolice din Cluj, dr. Emőke Nagy, și a fost studiat în premieră de Adrian Papahagi, profesor la Universitatea Babeș-Bolyai.
Până la renovarea bisericii Sf. Mihail din Cluj, manuscrisul a fost ascuns, împreună cu alte circa 2000 de volume, majoritatea tipărite, în turnul secret al impunătoarei construcții gotice (în imagine). Acesta e singurul manuscris medieval păstrat la parohia Romano-Catolică Sf. Mihail din Cluj.”, au precizat istoricii, potrivit Știri de Cluj.
Profesorul Adrian Papahgi a studai amebele manuscrise, atât cel de la Cluj, datat în 1470, cât și cel de la Bibliotecii Batthyaneum, datat în 1471, și a observat că au aceeași dimensiune. De asemenea, cărțile sunt decorate cu aceleași modele, fiind cu lanț în același atelier și comandate împreună pentru parohia sau pentru conventul franciscan din Cluj.
Manuscrisul păstrat la Biblioteca Batthyaneum conține Postilla lui Nicolaus de Lyra și completările lui Paul de Burgos la celelalte cărți ale Noului Testament (Faptele Apostolilor, Epistole, Apocalipsa). În ceea ce privește volumul găsit la Cluj, în el sunt regăsite comentariile (postilla) franciscanului Nicolaus de Lyra la cele patru evanghelii, cu completările lui Paulus, arhiepiscop de Burgos.