Descifrarea misterului din „Cina cea de Taină”. De ce apare căzută solnița de sare în celebra pictură a lui Leonardo da Vinci

Publicat: 14/04/2023 | 16:51

Leonardo da Vinci a fost un adevărat geniu și unul dintre cei mai influenți artiști din istorie, care a lăsat o moştenire importantă în domeniul artei. În 1495, Leonardo da Vinci a început să lucreze la ceea ce a devenit una dintre cele mai influente opere de artă din istorie – Cina cea de Taină. Cercetătorii care au studiat-o au descifrat mai multe mistere ascunse în celebra operă.

Cina cea de taină este ultima masă a lui Isus și a celor 12 Apostoli înainte ca Mântuitorul să fie trădat, capturat de romani și răstignit. Cu o seară înainte ca Hristos să fie trădat de unul dintre ucenicii săi, i-a adunat să mănânce, le-a spus că știe ce urmează și le-a spălat picioarele (un gest care simbolizează că toți sunt egali sub ochii Domnului). În timp ce mâncau și beau împreună, Hristos le-a dat ucenicilor instrucțiuni exacte despre cum să mănânce și să bea în viitor, în amintirea lui.

CITEŞTE ŞI: DE CE SE CIOCNESC OUĂLE DE PAȘTE? CE ÎNSEAMNĂ ACEST OBICEI STRĂVECHI

Acest important moment al religiei creștine a fost subiectul multor opere de artă, de-a lungul istoriei, realizate în diferite perioade și stiluri artistice.

Descifrarea misterului din „Cina cea de Taină”

Pictura Cina cea de taină este considerată una dintre cele mai importante lucrări ale artistului renascentist Leonardo da Vinci.

Potrivit legendei, Leonardo a descoperit modelul pentru Isus în corul bisericii, unde cânta persoana respectivă.

Mai târziu, când pictura era aproape gata, maestrul nu a putut găsi un model pentru Iuda și atunci a folosit un bețiv găsit într-un șanț. Când da Vinci a terminat de pictat imaginea lui Iuda, modelul a mărturisit că recunoștea pictura fiindcă pozase drept Isus cu trei ani înainte.

Un alt detaliu interesant din această pictură este solnița răsturnată de lângă Iuda. Este posibil ca acest detaliu să reprezinte superstiţia potrivit căreia sarea vărsată aduce probleme şi ghinion, deoarece pictura reprezintă momentul în care Isus spune că unul dintre cei prezenţi îl va trăda.

 

 

Hermina Hagianu
S-a alăturat presei în anul 2016, inițial în trustul Intact Media Group, iar din 2019 este redactor la publicația CANCAN.RO, site ce face parte din Grupul de Presă GÂNDUL. A urmat mai multe cursuri de Multimedia – Radio și Televiziune ... citește mai mult