Deputatul USR Lucian Stanciu-Viziteu prezintă un protocol dintre DIPI și Parchetul General: ”PSD e interesat doar de protocoalele cu SRI, pentru că doar SRI îi monitorizează când încalcă legea”
Deputatul USR Lucian Stanciu-Viziteu publică un protocol semnat între Parchetul General și Departamentul de Informații și Protecția Internă (DIPI) din Ministerul Afacerilor Interne, semnat în 2015 și declasificat în mai 2018, afirmând că acesta a fost ignorat de PSD, concentrându-se doar pe protocoalele încheiate cu SRI, care „a colectat date despre faptele lor de corupție”.
„Liderii PSD care au denunțat protocoalele semnate de Parchetul General sau de alte direcții ale acestuia cu serviciile de informații au contestat doar înțelegerea cu Serviciul Român de Informații, deși Parchetul a semnat astfel de protocoale cu mai multe servicii de informații. Singurul lucru care i-a deranjat însă a fost acela că pe baza protocolului cu SRI, serviciul de informații a colectat date despre faptele lor de corupție. Tocmai de aceea, PSD a atacat la CCR protocolul cu SRI, cu scopul evident de a elimina din dosarele lor de corupție informațiile incriminatorii colectate pe baza protocoalelor. Însă, pentru că DIPI nu a fost implicat în mod real în lupta împotriva corupției, PSD nu este interesat de protocolul semnat de aceștia cu Parchetele”, afirmă Viziteu, într-un comunicat de presă.
Potrivit deputatului USR, membru al Comisiei parlamentar de control al activității SRI, „serviciul de informații al Ministerului de Interne a semnat cu Parchetul general și cu PNA protocoale secrete încă din 2005, protocoale cunoscute de întreaga conducere PSD, deoarece în acești 13 ani acestea au fost reînnoite inclusiv cu semnătura domnilor Gabriel Oprea și Tiberiu Nițu, adică un fost lider social-democrat și un procuror-șef numit de același PSD”.
„Dacă DIPI ar fi susținut activitatea parchetelor în zona de anti-corupție probabil că liderii PSD ar fi atacat la CCR și aceste protocoale. Nu au făcut acest lucru pentru că DIPI nu s-a implicat aproape deloc în lupta împotriva corupției iar astăzi serviciul este , spune Viziteu.
Viziteu a realizat o comparație între protocolul cu SRI și cel cu DIPI și arată că „protocolul din 2015 dintre Parchetul General și DIPI prevede obligația procurorilor de a comunica în maxim 30 de zile modul de valorificare a informațiilor, termenul fiind la jumătate comparativ cu protocolul similar cu SRI”.