Deputatii au decis: religia va fi inlocuita cu “Etica si disciplina civica”. Vezi motivul parlamentarilor!
Potrivit proiectului initiat de Remus Cernea, la disciplina facultativa „Religie” nu se acorda note, ci calificative care nu sunt luate in considerare la media generala. Manualele şi materialele auxiliare utilizate la orele de religie nu pot contine afirmatii cu caracter discriminatoriu ori referiri jignitoare la adresa altor culte sau persoane fara religie. In schimb, deputatul considera mult mai utila, pentru aducatia unui copil aflat la o varsta frageda, studiul disciplinei “Etica si Cultura Civica”.
Potrivit legii adoptate de Camera Deputatilor, studiul in ciclul primar al disciplinei „Etica si cultura civica” are ca scop declarat sa cultive spiritul critic, rationalitatea şi empatia, astfel incat “sa dezvolte un aparat critic de judecata morala propriu fiecarui elev”. Mai mult, studiul acestei noi discipline urmareste si sa prezinte drepturile omului, reperele institutionale şi valorile fundamentale ale unei societati deschise şi democratice.
“Indoctrinarea morala poate afecta formarea culturala ”
„Este un pas foarte bun inainte si un succes de etapa. Copiii din Romania merita sansa de a studia „Etica si cultura civica”, drept o materie inclusa in trunchiul comun. Copiii din Romania ar trebui sa nu fie expusi indoctrinarii religioase in scoli intrucat aceasta le poate afecta grav formarea culturala, morala si intelectuala”, sustine Remus Cernea.
„Religia va ramane şi poate fi urmata, la cerere, de catre orice elev, ca disciplina facultativa”, a mai spus Remus Cernea in expunerea de motive. Astfel, diferenta dintre materie optionala şi materie facultativa este ca materia optionala poate fi aleasa dintr-o lista, elevul fiind obligat sa aleaga dintre acestea, in timp ce materia facultativa, cum ar deveni religia, poate fi urmata sau nu, la libera decizie a parintilor sau elevilor.
Orele de religie au traumatizat copiii. Copilul lovit de o masina, pedeapsa de la Dumnezeu!
„Din punctul meu de vedere, orele de religie nu ar trebui predate in mod confesional in şcolile publice, intrucat atunci ele ar reprezenta ore de indoctrinare religioasa. indoctrinarea intensa din şcoli i-a facut pe unii copii sa ajunga, traumatizati, la psiholog. Altii au dezvoltat comportamente intolerante fata de minoritatile religioase ori cele sexuale” sustine initiatorul controversatei legi.
Un exemplu concret se regaseste in manual de religie de clasa I, unde se prezinta cazul baietelului „pacatos”, care este pedepsit de Doamne-Doamne cand da masina peste el. Copilul este aratat explicit, intins pe capota unei masini. Similar, fetita „pacatoasa” ajunge in spital. Acesti copii pacatuiau doar pentru ca se jucau in loc sa se roage.Mai mult, intr-o maniera extrem de explicita se arata un copil care doarme duminica la zece si ajunge in Iad pentru ca nu se duce la biserica. Copiiilor li se spune ca, daca vor sa reuseasca la o testare, trebuie sa se roage. Le arata cum o fetita se roaga cu o seara inaintea concursului de sah si a doua zi ia locul intai. La rubrica de fixare a cunostintelor sunt intrebati: „Ce-a facut fetita? Ce rugaciune spunea? I-a ascultat Dumnezeu rugaciunea?”
Remus Cernea este un activist roman impotriva discriminarii bazate pe credinta sau religie, partizan al separarii dintre Biserica si Stat si fondatorul asociatiei umaniste si seculariste Solidaritatea pentru libertatea de constiinta.
Citeste SI: Trebuie sa isi schimbe Andreea Marin religia? Ce trebuie sa faca de dragul sotului turc?
(M.N.)