Depistarea cancerului la san
Sandra Ionescu La fiecare 14 minute o femeie moare rapusa de cancerul mamar. Nu te numara printre victimele lui! Anual, pentru 6.000 de romance, diagnosticul este pozitiv si cutremurator. Sansele ca el sa nu fie fatal sunt mari doar daca este depistat la timp! Afla cum sa-ti faci controlul periodic, dar si cand e cazul sa te adresezi unui medic.
De cate tipuri este cancerul mamar?
Unele tumori sunt benigne, adica nu invadeaza alte tesuturi. Altele sunt maligne (canceroase). Acestea din urma au potentialul de a face metastaze, adica de a se raspandi. Odata ce o astfel de tumoare ajunge la o dimensiune mare, este tot mai probabil sa iradieze celule care se raspandesc in alte parti ale corpului prin vasele de sange si prin sistemul limfatic. Tumorile maligne se trateaza cu radioterapie, chimioterapie si chirurgical.
Cand esti supusa riscului?
Un mic procent dintre femeile care au avut antecedente in familie au mostenit genetic cancerul la san (mai putin de 10%). Pe linia genetica poate fi vorba si de un cancer al tatalui, nu numai al mamei. Totodata, nu doar riscul aparitiei unui cancer la san este usor marit, ci si cel al aparitiei cancerului ovarian. Specialistii mai spun ca riscul celor care se afla intre varstele de 20 de ani – 50 de ani este de 20%. Dupa 50 de ani, procentul de risc scade la 9%. Cand o femeie atinge varsta de 50 de ani fara a fi diagnosticata cu aceasta boala, riscul mai scade cu doua procente.
Simptome:
In cazurile incipiente, cancerul nu prezinta intotdeauna simptome. Dar pe masura ce tumoarea creste, se evidentiaza urmatoarele semnalmente: Aparitia unui nodul in zona mamara, ce persista si dupa perioada de menstruatie. Nodulii nu provoaca dureri, poate doar disconfort in unele cazuri. Umflaturi in zona axiala. Chiar daca nu ai noduli vizibili, dar ai dureri in zona sanilor, acestea ar putea fi un semnal de alarma. Modificarea formei unui san sau a ambilor. Daca unul devine mai lasat sau mai umflat acesta este un semn ce indica o posibila tumoare. Aparitia unor iritatii, pete rosii sau chiar urticarie pe san sau in jurul mameloanelor. Orice modificare a culorii pielii este un semnal de alarma! Orice modificare a aspectului mamelonului. Mai ales atunci cand provoaca senzatia de arsura.
Cum il poti descoperi la timp?
Nodulii specifici cancerului la san pot fi descoperiti inainte ca ei sa fie palpabili sau vizibili, printr-o mamografie. In cepand cu varsta de 20 de ani, fa-ti singura un control in fata oglinzii, in fiecare luna. Asteapta sa treaca perioada menstruala, apoi palpeaza-ti sanii. O ecografie anuala te poate scapa de griji. Cancerul depistat la timp poate fi tratat nonchirurgical, doar cu medicatie! Ai la indemana o varietate de analize care iti pot da un verdict exact. Facute la timp, un examen clinic savarsit de medicul tau, o ecografie, o radiografie, o mamografie sau o biopsie iti vor oferi o sansa la viata.
Ele au invins boala!
In 2005 Kylie Minogue (foto dreapta) a fost diagnosticata cu cancer de san. Nodulii au fost depistati abia dupa cateva investigatii amanuntite si imediat dupa diagnostic, cantareata a inceput tratamen-tele cu citostatice. Kylie a invins, iar acum duce o viata normala. Dana Deac (foto stanga) , una dintre cele mai populare jurnaliste ale noastre, a primit terifiantul diagnostic. Formatiunea tumorala a trecut neobservata la o mamografie de rutina, dar mai tarziu un alt medic i-a depistat cancerul. Dupa un an de tratament, jurnalista a revenit la viata de dinainte.