Dependența jocurilor video în rândul minorilor. Tot mai mulți copii ajung în cabinetele medicilor

Publicat: 18/02/2023 | 15:34
Dependența jocurilor video la copii. Sursă foto: Pixabay

Majoritatea copiilor, care își petrec mare parte din timp la diverse jocuri video, ajung să aibă ieșiri violente. Specialiștii trag un semnal de alarmă și îi atenționează pe părinți de riscurile la care sunt supuși minorii. 

Încă din anul 2018, OMS a clasificat dependența de jocurile video ca fiind o boală mintală. Psihologii sunt de părere că singurii care pot ajuta copiii, care se confruntă cu această dependență, sunt părinții lor. (CITEȘTE ȘI: VEDETE CU SLĂBICIUNI! SHOOTERE CARE DAU DEPENDENŢA ŞI CELEBRITĂŢILOR)

Cum își pot ajuta părinții copiii în lupta cu dependența pentru jocurile video

Corina Pop, psiholog și psihoterapeut, a explicat rolul impăortant pe care îl au părinții, dacă proprii lor copii se confruntă cu această problemă. Mai concret, nu trebuie să dea dovadă de lipsă de atenție față de cei mici și să nu le permită accesul la jocurile video, doar pentru a-și ocupa timpul.

”Părinții nu trebuie să fie mulțumiți dacă văd că micuții că stau cuminți și nu fac deranj. Ei trebuie să fie energici și alerți. De fapt, se poate ajunge la o astfel de dependență de jocuri video și pentru că părinții pierd pur și simplu controlul.

De exemplu, când apare dezinteresul din partea părinților față de copii și preferă să îi lase cu jocurile video, ca ei să își poată rezolva diferite probleme. Atunci apare practic decuplarea dintre părinte și copil.

Și nu mai știm ce dorințe au aceștia, pentru că ei își petrec mult timp în fața unui ecran, pentru că acolo sunt și învingători și au senzația de bine, de satisfacție, sunt puternici, lucruri care nu de fiecare dată sunt susținute de părinți în viața reală.”, a spus Corina Pop.

Pericolul jocurilor video Sursă foto: Pixabay

(VEZI ȘI: DOLIU ÎN LUMEA SPORTULUI! FOTBALISTUL CHRISTIAN ATSU A FOST GĂSIT MORT SUB DĂRÂMĂTURILE DIN TURCIA)

Tot mai mulți copii ajung la medic, din cauza dependenței pentru jocurile video

Medicul psihiatru Gabriel Diaconu a explicat că există un număr din ce în ce mai mare de părinți care vin cu cei mici la cabinet, pentru a-i ajuta să scape de această dependență.

”Ceea ce aduc părinții în cabinet sunt ”probleme incipiente”. Un copil care se joacă 2-3 ore pe zi și are probleme de comportament sau un copil care nu mai poate să doarmă noaptea din cauză că s-a jucat prea mult peste zi. Cu cât copilul stă mai mult la jocuri, cu atât riscul ca totul să se transforme într-o dependență este mai mare”, a spus medicul Gabriel Diaconu.