Dependența adolescenților din România pentru telefoane s-a ridicat la cote alarmante, aceștia ajungând să își petreacă și 12 ore pe zi cu mobilul în mână. Ceea ce mulți nu iau în considerare, însă, sunt problemele de sănătate pe care acestea le provoacă. Pe lângă cunoscutele probleme apărute la nivelul ochilor sau spatelui, tinerii se pot confrunta și cu probleme la nivel psihologic.
Această dependență le cauzează grave probleme de sănătate. Unii au nevoie de ochelari, pentru că vederea lor s-a stricat, alții au nevoie de fizioterapie, pentru că au dureri de spate. De asemenea, sunt semnale de alarmă și la nivel psihologic, pentru că tinerii se izolează tot mai mult de realitate.
Aproximativ 28% dintre adolescenții din România se confruntă cu dependența aplicațiilor sociale. Această dependență vine, în timp, cu probleme la ochi, la spate și la mâini.
„Au dureri de coloană, acestea fiind numai și numai cauzate de o anteriorizare a capului și implicit a coloanei cervicale. Sunt anumite grade, deja stabilite, în funcție de cât de mult duc în față capul la 12-14 ani. (…) Din păcate de la 14 ani în sus se observă afectări ale nervului median, ceea ce înseamnă durere la nivelul încheieturii.”, a declarat Renata Czego, medic specialist recuperare pentru Antena 3 CNN.
Aceștia ajung să stea pe telefon până la 12 ore pe zi, iar acest lucru se resimte asupra sănătății ochilor.
„Se plâng de faptul că văd încețoșat, de faptul că este dificil, mai ales, seara, de senzație de corp străin, senzație că obosește ochiul, senzație de lăcrimare, ceea ce este deranjant. Aceste lucruri trebuie luate în seamă și tratate cu grijă.”, a declarat Filip Mircea, medic oftalmolog, pentru sursa citată.
Problemele nu se opresc aici, această dependență făcându-i pe tineri să devină irascibili și nerăbdători.
„Irascibilitatea, am observat, pe mine, că mi-a crescut un pic și deficitul de atenție”, a mărturisit un tânăr.
„Sunt obosită și nu am timp să învăț. E ca o dependență.”, a mai spus o tânără, pentru sursa citată.
Specialiștii spun că aceste probleme pot fi remediate cu ajutorul sportului, al kinetoterapiei și al gimnasticii medicale. De asemenea, purtarea purtarea unei protecții pentru lumina albastră este recomandată.
CITEȘTE ȘI: Motivul pentru care Tudor Chirilă nu le cumpără telefoane mobile copiilor săi: „Du-te cu cărămida la școală”