Denis, un elev din Oradea, a primit o notă mai mică după contestația la BAC. Ireal ce s-a întâmplat după ce a dat Ministerul Educației în judecată

Publicat: 18/07/2024 | 12:36
Sursa foto: Arhiva CANCAN, Pixabay

Caz unic în România! Denis, elev la Liceului Baptist din Oradea, și-a contestat nota obținută la Bacalaureat, însă a primit una mai mic decât cea inițială. Sigur că lucrarea sa era mult mai bună, tânărul a decis să meargă în instanță. Judecătorii i-au dat câștig de cauză, iar avocatul a povestit cum a reușit să îl apere. Totuși, lupta continuă pentru că decizia nu este una definitvă, iar Ministerul a contestat-o deja.

Denis a susținut Bacalaureatul în vara anului 2023, iar la matematică a primit nota 9.45. Tânărul nu a fost mulțumit și a decis să depună contestație, însă a avut un șoc atunci când a observat că rezultatul final a fost 8.15.

„Este un copil foarte bun, a participat la olimpiade, iar în liceu a avut rezultate excepționale la învățătură. A fost un șoc pentru el să afle că la matematică a luat doar nota 9.45. I s-a părut mică, motiv pentru care a depus contestație. Spera la o notă mult mai mare.”, a declarat Alexandru Ovidiu, avocatul elevului, pentru Adevărul.

Citește și: ÎNCĂ O CONTESTAŢIE HALUCINANTĂ LA BAC, DUPĂ CE LUASE 9.98! CE S-A ÎNTÂMPLAT APOI CU NOTA ILEANEI

Denis și-a căutat dreptatea în instanță, după ce a primit nota la BAC

Denis a fost extrem de dezamăgit atunci când a văzut că nota finală a fost mult mai mică decât cea inițială. Astfel, părinții lui au discutat cu un avocat și au dat în judecată Ministerul Educației și Inspectoratul Școlar.

Apărătorul elevului susține că lupta instanță se duce acum pentru dreptate, nu pentru o notă mai mare. Parcursul educațională al lui Denis nu a fost afectat de cele întâmplate. Tânărul este student la Universitatea Babeș Bolyai, secția de matematică-informatică.

„Copilul a crezut din nou într-o greșeală și a cerut, de data aceasta, să-și vadă lucrarea recorectată. I s-a permis, dar nota trecută în colțul foii a fost ascunsă, mascată cu palma. Practic, nu a fost lăsat să-și vadă nota.

Am dat în judecată Ministerul Educației și Inspectoratul Școlar. Nu este normal ca în urma unei contestații să te trezești cu o pedeapsă mai mare decât cea inițială. Cam șapte, opt luni a durat procesul, iar ca număr de înfățișări am avut în jur de patru.

Denis nu a fost chemat în fața instanței, copilul și-a văzut de școală: este student, a intrat la mate-info, la Universitatea Babeș Bolyai. Acum, lupta noastră pentru a se reveni la nota inițială, de 9,45, se duce doar pentru a i se face copilului dreptate.”, a explicat avocatul lui Denis.

Cum a decurs procesul lui Denis

Inițial, părinții și-au dorit reevaluarea lucrării deja contestate, însă instanța le-a respins cererea. Astfel, avocatul lui Denis a găsit o altă cale de abordare pentru această situație. Mai exact, Alexandru Ovidiu a demonstrat că problema este legată de legea care permite Comisiei de Soluționare a Contestațiilor să scadă nota.

„Lecturând ordinul ministrului, pe baza căruia s-a desfășurat întregul examen de Bacalaureat, am realizat că problema este acel paragraf care permitea Comisiei de Soluționare a Contestațiilor să scadă nota în urma contestației. Și atunci am atacat în instanță și pe această cale.

Îi sperie pe elevi cu chestia asta… să conteste doar cei care își asumă riscul de a primi o notă mai mică. Această reglementare are însă un caracter descurajator pentru elev”, a spus avocatul Alexandru Ovidiu.

După 7 luni de proces, judecătorii au decis ca Denis să primească nota inițială de 9.45, însă hotărârea nu este una definitivă. Ministerul a făcut deja contestație, astfel că lupta continuă. Totuși, elevul și părinții lui sunt fericiți că magistrații le-au dat dreptate.

„Ministerul a contestat deja decizia. Au făcut recurs. Acum, rămâne de văzut. În cel mai nefericit caz s-ar putea reveni la nota obținută în urma contestației. Cât despre ce șanse reale avem, nu a putea să vă spun. Nu știi niciodată ce se poate întâmpla. Așteptăm să se fixeze un termen la Înalta Curte și să se pronunțe asupra acestei spețe. Atât băiatul, cât și familia acestuia sunt foarte fericiți. Denis simte că i s-a făcut dreptate, că munca lui nu a rămas nerăsplătită”, a mai spus avocatul lui Denis.

Citește și: CAZ RARISIM LA BACALAUREAT. CE NOTE A PRIMIT, DUPĂ CONTESTAȚII, UN ELEV CARE LUASE 4.20 LA ROMÂNĂ ȘI 4.90 LA MATEMATICĂ