Medici din mai multe spitale din țară și-au înaintat demisiile, de teama coronavirusului. Dar, totul ar pleca de la lipsa echipamentelor de protecție. De altfel, foarte mulți medici s-au infectat cu virusul COVID-19.
Colegiul Medicilor a răspuns cu privire la demisiile lor, dar a tras și un semnal de alarmă privind felul în care trebuie să fie protejate cadrele medicale. „Chiar şi în perioadele de criză, trebuie asigurate condiţii de muncă adecvate. Personalul trebuie să aibă pauze şi interval de timp liber între ture, pentru a putea continua lupta împotriva a ceea ce ar putea fi o criză globală pe termen lung fără precedent”, arată CMR. (CITEȘTE ȘI: IOHANNIS A FĂCUT ANUNȚUL: BONUS LUNAR PENTRU MEDICII CARE LUCREAZĂ CU PACIENȚI COVID-19)
„Nicio zi mai mult fără echipamentul de protecţie necesar. Personalul sanitar trebuie să aibă echipamente individuale de protecţie (EIP) şi să fie testate imediat şi periodic indiferent de simptome sau expunerea la cazuri suspecte sau confirmate. Mii de profesionişti din domeniul sănătăţii lucrează din greu pentru a limita răspândirea virusului şi pentru aceasta merită respect şi muncă în siguranţă”, se arată într-un comunicat de presă transmis, joi, de Colegiul Medicilor, informează News.ro. (VEZI AICI: KLAUS IOHANNIS A INTERVENIT ÎN CAZUL ”SPITALULUI MORȚII”: ”MILITARIZARE! FORȚELE DE ORDINE TREBUIE SĂ INTERVINĂ. ESTE NECESAR!”)
„În ciuda eforturilor fără precedent de a opri pandemia, profesioniştii din domeniul sănătăţii se află în primele linii fără a avea EIP adecvat. În prezent suntem în situaţia ca peste 10% din cei infectaţi să fie medici şi alţi profesionişti din sănătate. Nu dorim să avem decese din rândul colegilor noştri. Chiar şi în perioadele de criză, trebuie asigurate condiţii de muncă adecvate. Personalul trebuie să aibă pauze şi interval de timp liber între ture, pentru a putea continua lupta împotriva a ceea ce ar putea fi o criză globală pe termen lung fără precedent. Lucrul în astfel de condiţii necesită sănătatea psihologică a personalului, astfel încât pentru aceasta trebuie să fie instituite servicii de asistenţă adecvate”, a mai transmis Colegiul Medicilor.
„Este obligatoriu să nu neglijăm nicio resursă de sănătate publică sau privată, atât în punerea diagnosticului, cât şi/sau în terapeutică. Redistribuirea impactului vârfurilor de presiune ale epidemiei într-o zonă geografică folosind capacitatea existentă în alta va reduce congestia şi stresul în sistemul de sănătate. Trebuie să fim preocupaţi şi să luăm toate măsurile necesare în ceea ce priveşte deficienţele în aprovizionarea cu medicamente esenţiale care există în unele centre de asistenţă medicală şi chiar în unele judeţe şi să le prevenim şi să asigurăm necesarul prin acţiuni pertinente”, mai precizează comunicatul. (NU RATA: HARGHITA, SINGURUL JUDEŢ DIN ROMÂNIA FĂRĂ NICIUN BOLNAV DE COVID-19 A RAPORTAT PRIMUL CAZ)
„Principalul avantaj al diagnosticului bazat pe PCR este că permite luarea deciziilor adecvate: izolarea pacienţilor (spital, acasă sau în alte centre); externare (la domiciliu sau alte centre de asistenţă) şi poate comanda carantine pentru contacte. De asemenea, permite o distribuire corectă a personalului medical şi reîncorporarea acestora. Epidemia nu se va opri dacă nu evităm noi infecţii. Cunoscând dificultăţile actuale ale furnizării testelor, considerăm prioritară efectuarea testelor în mod obligatoriu pentru tot personalul medical, personalul socio-sanitar, forţele de securitate de stat şi pacienţii din spitale, precum şi în acele teritorii cu risc special, în aşteptarea disponibilităţii maxime a acestora. Efectuarea unor teste masive este posibilă dacă sunt implicate şi autorizate alte laboratoare non-clinice, adică centre de cercetare, industria farmaceutică, veterinară etc. Sistemul nostru naţional de sănătate nu trebuie să renunţe la diagnosticarea fiecărui caz”, se mai arată în comunicat.
Colegiul Medicilor mai solicită personalului sanitar să nu cedeze primului impuls de a abandona lupta.
CINE E DOCTORUL MILITAR DANIEL IONUŢ DERIOIU, NOUL MANAGER AL SPITALULUI DIN SUCEAVA
„Solicităm tuturor colegilor şi colegelor noastre ca, indiferent de condiţii, să nu se lase cuprinşi de deznădejde, ştiut fiind că ei sunt aceia care trebuie să instruiască şi să conducă celălalt personal în bătălia angajată, să nu răspundă primului impuls de a abandona lupta, dar, totodată, să lupte pentru sănătatea lor la fel cum luptă pentru sănătatea pacienţilor lor”, mai arată Colegiului Medicilor.