Românii vor fi nevoiți să prezinte noi documente la ANAF! Firmele mici nu vor mai scăpa de această regulă! Declarația fiscală D406 va fi impusă de la 1 ianuarie 2025! Vă prezentăm cele mai noi informații! S-a anunțat o nouă obligație fiscală de la începutul anului!
Un nou tip de declarație la noi în țară! Firmele mici vor avea o obligație care era deja valabilă în cazul celor medii și mari: depunerea declarației D406. Nu vă mai ținem prea mult timp în suspans și vă spunem că este vorba despre o declarație în care sunt menționate toate datele fiscale de la firmă sau furnizor.
În această declarație se va preciza istoricul, vânzările, capitalul, cheltuielile, dar și cumpărăturile firmei de dimensiuni mici. Vestea nu este una chiar foarte bună pentru patroni. Ei trebuie să depună declarația în sistemul ANAF începând cu data de 1 ianuarie.
„Modelul declarației este prevăzut în Anexa nr. 2 a Ordinului Președintelui ANAF nr.1783/2021 privind natura informaţiilor pe care contribuabilul/plătitorul trebuie să le declare prin fişierul standard de control fiscal, modelul de raportare, procedura şi condiţiile de transmitere, precum şi termenele de transmitere şi data/datele de la care categoriile de contribuabili/plătitori sunt obligate să transmită fişierul standard de control fiscal, cu modificările și completările ulterioare. Pentru informații detaliate necesare transmiterii unei declarații complete și corecte rugăm contribuabilii sa acceseze portalul instituțional”, precizează Fiscul.
Citește și: Acestor pensionari din România li se va mări pensia cu 660 de lei, începând cu 1 ianuarie 2025
Nu putem să nu precizăm faptul că există o perioadă de grație de 6 luni, asta în cazul primei depuneri, 5 luni pentru a doua raportare, 4 luni pentru cea de a treia, 3 luni pentru a patra raportare și 2 luni pentru a cincea reportare. Sunt prevăzute, de asemenea, și amenzi.
„Pentru a veni în sprijinul contribuabililor, ANAF a elaborat „Ghidul contribuabilului pentru pregătirea şi depunerea Declaraţiei informative D 406 – Fişierul standard de control fiscal (SAF-T)” şi „Documentul de asistenţă pentru pregătirea şi depunerea Declaraţiei informative D 406 – Fişierul standard de control fiscal (SAF-T)”, în care se regăsesc întrebări şi răspunsuri utile pentru completarea corectă şi completă a declaraţiei”, se mai precizează în comunicat.
Firmele medii și mari erau deja obligate să procedeze astfel până acum, iar lovitura este una destul de grea pentru patronii firmelor mici.
Citește și: Vești proaste pentru șoferi! O nouă scumpire se anunță în 2025