Decizie importanta pentru deputatul care a stat cu parintii pana la 39 de ani. Remus Cernea a plecat de acasa! Si nu e banc!
Remus Cernea a iscat in ultimele zile un adevarat scandal dupa ce a sustinut legiferarea parteneriatului civil intre persoanele de acelasi sex. Cu aceasta ocazie, si l-a pus in cap si pe Gigi Becali.
In 2009 a candidat chiar si la cea mai inalta functie in stat, iar lumea il stie ca un ecologist infocat, care a initiat diverse campanii eco de-a lungul timpului.
Cernea si bancurile
Multe bancuri s-au nascut pe seama lui, de-a lungul timpului, Nici nu e de mirare, daca tinem cont de faptul ca locuia inca alaturi de parinti, desi depasise 30 de ani.
“Remus Cernea s-a facut parlamentar ca sa-l poata supreaveghea parintii la televizor cat timp sunt plecaţi la serviciu”, sau “Parinţii lui Remus Cernea inca nu s-au decis unde sa-l trimita in tabara, in prima lui vacanta parlamentara”, sunt doar cateva din bancurile facute de cei de la revista Kamikaze pe seama politicianului.
Recent insa, lucrurile s-au schimbat in viata celui care militeaza, printre altele, si pentru drepturile homosexualilor. A plecat din apartamentul parintilor intr-o garsoniera inchiriata. Reporterii CANCAN.ro i-au facut o vizita in „cuibusorul” inchiriat.
Intalnire nocturna
Luni, ora 21.10. Ne intalnim cu deputatul, care a candidat pe listele USL, in apropierea unui centru comercial din Bucuresti. E imbracat lejer, in blugi si sacou. Are in mana o tableta de care nu se desparte niciodata.
Ne saluta si urca in masina. Putin mai tarziu, ajungem in fata blocului in care locuieste, situata intr-o zona buna a Capitalei. Cativa pusti sparg seminte in fata blocului, iar portarul urmareste la televizor meciul dintre Bayern Munchen si Barcelona.
“Liftul este mic, nu cred ca incapem toti in el”, spune Cernea, care este in forma si nu da semne de oboseala, cu toate ca spune ca doarme patru ore pe noapte, si ca in rest munceste. “Este o garsoniera simpla, sa nu va asteptati la altceva. Un pat, un dulap, o biblioteca, strictul necesar”. Intram.
Locuinta nu depaseste 40 de metri patrati, este aerisita. In mijlocul camerei se afla un pat, pe perete o mica biblioteca cu cartile pe care politicianul, care a decis in urma cu cateva luni sa locuiasca singur, le citeste. Acestea sunt asezate ca in vitrina unui magazin, astfel incat sa fie vazute mai bine de cei din jur.
“Stiu ca s-au facut o multime de bancuri pe seama faptului ca am locuit pana acum cu parintii, insa nu am de ce sa ma supar. Ma amuz. Si ca sa se stie, am mai avut perioade in decursul anilor cand am stat in locuinte inchiriate, dupa care m-am intors acasa, din diferite motive. Important este sa ma simt eu bine”, precizeaza deputatul.
Mama sa este profesoara de matematica, tatal geolog, ambii la pensie.
“Sunt oameni simpli, insa le multumesc ca au avut grija de mine, m-au sustinut chiar si atunci cand nu erau de acord cu mine. Mi-au oferit un acoperis deasupra capului”.
Cernea are mai multe explicatii pentru faptul ca a stat pana la aceasta varsta cu parintii. Invoca partea materiala. Sustine ca nu are bani pentru a-si cumpara o locuinta, si ca de-a lungul timpului s-a lasat pe el la urma, cel putin sub aspect material. A facut cateva afaceri in trecut, insa sustine ca nu a strans nimic. “Banii i-am investit in actiuni civice, si nu in bunuri. A fost o optiune de viata”
Casa fara televizor
Garsoniera este inchiriata de la un medic. Prefera sa nu spuna cat plateste, insa pretul zonei este in jur de 300 de euro. Te-ai fi asteptat ca un proaspat deputat, care s-a hotarant recent sa plece de acasa, sa fi luat cu el macar un televizor. Ei bine, nu! Oricat am cautat din priviri respectivul obiect, nu l-am gasit. “Urmaresc emisiunile pe tableta, nu am televizor”, ne-a lamurit parlamentarul. Discutia se muta pe partea “casnica”.
Bucataria este mobilata cu tot ce-i trebuie unui burlac, insa deputatul spune ca nu gateste des, iar atunci cand o face, se rezuma la ceva rapid. Mai mananca pe la parinti, mai comanda, mai face o omleta. Spune ca se descurca. Are pe masa o sticla de apa minerala si pahare de plastic. Filtrul de cafea, daca exista, nu este la vedere. Cernea are mare grija de sanatatea sa, dovada fiind cele doua carti medicale pe care le are pe frigider. “Din asta inveti ce pastile sa iei, ce sa nu iei, si cum sa o faci”, ne spune el.
Nu se vede casatorit
Este aproape ora 23.00, iar discutia devine mai personala. Insa, cand vine vorba de partenera de viata, politicianul care cere reglementarea parteneriatului civil între homosexuali nu este foarte vorbaret. Nu se vede casatorit in urmatoarea perioada de timp, si asta pentru ca nu se poate angaja in asa ceva. Cel putin nu acum.
“Sunt insurat cu munca mea. O casatorie presupune mari responsabilitati, mai ales cand apar si copii, iar eu muncesc cea mai mare parte a timpului. Sunt un workaholic, muncesc cu placere, dar o fac pentru o cauza. Pentru viata mea personala, timpul este limitat. Nu ma pot angaja intr-o casatorie, nu am cum”, spune Remus Cernea. Intrebat cum suporta iubita lui sa-l vada atat de putin timp, politicianul zambeste “Cine ma iubeste, ma ia asa cum sunt”. Doar atat a spus.
“Memoriile unei fete cuminti”
Deputatul are o mare pasiune pentru citit. Cartile sunt atent aranjate in biblioteca. Parca ar fi expuse intr-un magazin, astfel incat sa fie vazute mai bine de cei din jur. Tanarul politician ne prezinta si o parte din scriitorii preferati in timp ce este pozat langa biblioteca. Paul Krugman, cu cartea “Opriti aceasta depresiune”, volumul lui George Orwell-“Omagiu Cataloniei”, cel al lui Jonathan Powell, “Noul Machiavelli” s-au “calificat” pentru a fi asezate in biblioteca. Tot acolo se afla si cartea lui Simone de Beauvoire, “Memoriile unei fete cuminti”.
Este trecut de ora 23.00, ne luam “la revedere”, nu inainte de a-l intreba pe politician cu ce se deplaseaza prin Bucuresti. “Cu metroul si cu RATB-ul. Sau cu taxiul, atunci cand ma grabesc. N-am masina, n-am carnet”.
Bogdan Galca
This browser does not support the video element.