Familia studentei care a murit cu lacrimile inghetate pe fata in tragedia aviatica din Muntii Apuseni, face primele declaratii cu privire la suma primita de la compania de asigurare. Astfel, banii vor merge catre asociatia "Aura Ion".
Tragedia aviatica din Muntii Apuseni a avut loc pe 20 ianuarie 2014, iar in urma incidentului si-au pierdut viata studenta Aura Ion si pilotul Adrian Iovan. Din cate se pare, la mai bine de un an de la accident, se pare ca ca familia a incasat circa 300.000 de euro de la compania la care Scoala Superioara de Aviatie avea incheiata polita de asigurare.
„La data de 22 mai 2015, societatea de asigurare a publicat, pe site-ul oficial, comunicatul privind plata despagubirii pentru decesul fiicei, respectiv surorii noastre Aurelia Ion, decedata la 20 ianuarie 2014, in catastrofa aviatica din Muntii Apuseni. Avand in vedere cele sustinute prin comunicat, in mod special cu referire la momentul la care firma a efectuat plata, familia doreste sa faca urmatoarele precizari: sustinerile Omniasig cum ca plata „s-a facut imediat dupa ce toate documentele de succesiune necesare au fost depuse la dosar de catre mostenitorii legali” sunt neadevarate”, a explicat familia studentei.
De altfel, sora Aurei Ion, Mariana Ciuca, ne-a spus cu lux de amanunte ce s-a intamplat de banii au ajuns asa de greu in posesia familiei sale. „Intr-adevar, s-au dat banii, insa ceea ce sustin cei de la asigurari in comunicat referitor la momentul platii este neadevarat. Compania de asigurari spune ca a facut plata imediat ce au avut toate actele din partea noastra. Realitatea este ca noi am depus dosarul complet in doua randuri, prima oara in ianuarie, iar pentru ca nu au reactionat, noi am mai depus si in luna martie a acestui an. De fapt, firma ne-a conditionat plata de o serie de declaratii prin care sa renuntam la orice alte pretentii banesti ulterioare, atat fata de ei, cat si fata de Scoala de Aviatie”, ne-a spus Mariana Ciuca, sora Aurei Ion.
„Omniasig a efectuat plata doar dupa ce familia a anuntat oficial ca urmeaza sa actioneze in justitie”
Dosarul era complet inca din luna ianuarie a acestui an, insa compania a refuzat sa faca plata, intrucat familia nu a fost de acord cu ceea ce impunea firma de asigurari. Concret, compania a cerut ca neamurile tinerei decedate in tragedia din Muntii Apuseni sa renunte la orice alte pretentii cu privire la decesul Aurei fata de firma de asigurare si Scoala Superioara de Aviatie Civila.
„O alta conditie ca firma de asigurare sa faca plata a fost aceea ca familia sa inapoieze sumele primite in cazul in care s-ar constata, ulterior, ca exista „cauze si imprejurari ale producerii accidentului care determina neincadrarea evenimentului in acoperirea oferita prin contractul de asigurare”. Compania a impus un termen de cinci zile pentru restituirea sumelor, termen care incepea sa curga de la data la care firma notifica familia in acest sens, desi, in aceste situatii, obligatia de plata revine Scolii Superioare de Aviatie Civila. Exista o ampla corespondenta in acest sens”, a mai explicat familia prin intermediul unui counicat.
De altfel, compania a efectuat plata doar dupa ce familia a anuntat oficial ca urmeaza sa actioneze in justitie, atat Societatea de Asigurare, cat si Scoala Superioara de Aviatie Civila, totul pentru nerespectarea obligatiilor prevazute de Regulamentele in materia transportului aerian. „In continuare, familia Aureliei Ion arata ca absolut toate demersurile incepute vor continua, ca ancheta penala isi va urma cursul firesc pentru stabilirea vinovatiilor si tragerea la raspundere a persoanelor vinovate”, a mai scris familia.
Banii vor merge catre Asociatia „Aura Ion”
Sumele platite de companie vor fi directionate catre Asociatia „Aura Ion” – asociatie cu scop caritabil -, precum si pentru acoperirea costurilor derivate din dosarele penale ce se gasesc in instrumentare pe rolul Parchetelor competente. „Actiunile noastre caritabile vor fi modul nostru de a ne exprima iubirea, pretuirea fata de Aura, modul nostru de a-i pastra vie memoria, iar pe de alta parte este modul nostru de a face cunoscut lumii intregi o particica din caracterul ei, unic prin frumusetea pe care o emana din interior, pentru ca Aura traia pentru a-i ajuta pe oamenii aflati in suferinta, era visul ei. Vom face posibile aceste actiuni in memoria ei, intru indeplinirea visului ei de a-i ajuta pe oameni si de a salva vieti, vieti in deriva.
Totodata, vrem sa promovam voluntariatul si responsabilitatea sociala, umanitatea in sine! In toata aceasta perioada familia a incercat sa sustina ancheta aceasta din toate punctele de vedere, am contractat avocati, experti si specialisti cu pregatire avansata si cu vointa de otel care sa ne asiste si sa ne ajute sa aflam adevarul si motivele care au condus la moartea Aurei! Facem tot ce ne sta in putina din punct de vedere uman, moral si juridic! Am incredere in echipa de avocati condusa de doamna avocat Laura Beleca, care ne-a fost alaturi si ne-a sfatuit cum poate nimeni altcineva nu ar fi facut-o! Dincolo de profesia de avocat sunt oameni, dar au si o vointa de fier sa lupte pentru dreptate si adevar! Tot ce am reusit pana acum se datoreaza profesionalismului si muncii asidue a lor, de a corobora sute si sute de pagini de declaratii si dovezi! Intr-o zi imi doresc sa putem sa privim in trecut si sa luam tragedia din Apuseni ca punct de reper pentru momentul cand Romania a incetat sa mai plece capul in fata coruptiei si a incompetentei celor care ne conduc! Am incredere in actul de justitie dar pentru ca lucrurile sa functioneze trebuie eliminate abuzurile prin eliminarea/sanctionarea persoanelor care savarsesc aceste abuzuri, altfel lucrurile se vor repeta si este bine sa nu mai permitem sa se repete!”, ne-a mai spus Mariana Ciuca.
De asemenea, familia mai spune ca, in urma prabusirii aeronavei si a decesului Aurei, Scoala Superioara de Aviatie Civila era obligata sa plateasca un ajutor imediat si neconditionat, ajutor pe care legea il numeste plata anticipata, in cuantum minim obligatoriu de 16.000 D.S.T. – drept special de tragere – (echivalent a 18.000 EURO). „Scoala, incalcand prevederile legii, a refuzat sa faca plata, sustinand ca nu detine fonduri pentru plati anticipate in caz de deces. Ministerul Transporturilor, prin ministrul sau, este partas la incalcarea legii, intrucat, desi familia a solicitat sa se reglementeze situatia si sa ne fie achitata de urgenta plata anticipata, acesta a raspuns nonsalant ca nu este responsabilitatea Ministerului.
Toate aceste abuzuri ale institutiilor trebuie aspru sanctionate, de aceea noi ne vom adresa tuturor forurilor competente, nationale si internationale, pana cand se restabileste legalitatea. In continuare, asa cum au procedat si la momentul producerii accidentului, institutiile Statului Roman, institutii in slujba cetateanului, adopta aceeasi atitudine de nepasare, sfidare si pasare a competentelor!
––––––––––––––––––––––––––––-
CITESTE SI:
Imagini de pe „muntele groazei”! Cum a aparut sora Aurei Ion la un an de la tragedie!
Imagini emotionante cu Aura Ion! Este incredibil cum se consoleaza acum familia tinerei studente!
–––––––––––––––––––––––––––––
Daca Guvernul Romaniei, prin ministerele implicate, ar fi respectat si ar fi impus ca Regulamentele Europene sa fie respectate si aplicate intocmai, Aurelia Ion ar fi fost astazi in viata!”, a conchis familia Ion. (Alex Saulea)