Primarul unei commune din județul Botoșani a venit cu o idee strălucită, pentru a reîmprospăta demografic zona. El a promis case gratis celor care se mutau în comuna Concești. Acum, satul este plin de copii, iar oamenii sunt mai mult decât mulțumiți.
Populaţia şcolară a crescut cu peste 50% în numai doi ani, iar primarul este mândru de reușită.
În comuna botoşăneană Conceşti este implementat, începând din 2016, un proiect unic în România. Pentru a salva localitatea de la îmbătrânire şi dispariţie prin depopulare, autorităţile locale au oferit gratuit case tuturor românilor dispuşi să se mute acolo.
Condiţiile de bază au fost ca solicitanţii să aibă copii şi să fie muncitori. În prima fază, au fost oferite gratuit în jur de zece case în satul Conceşti, reşedinţa comunei. Au cerut rezidenţă sute de familii, dar s-a mers pe principiul, „primul venit, primul servit“. Aşa au ajuns să se mute în comuna nord-botoşăneană familii din judeţele Alba Iulia, Hunedoara, Iaşi sau Neamţ. După doi ani de stat la Conceşti, oamenii veniţi din toată România să-şi reînceapă viaţa în celălalt colţ al ţării spun că au găsit un adevărat paradis comparativ cu locurile în care au trăit anterior.
Mulţumite sunt şi autorităţile locale. „Oamenii s-au adaptat, sunt muncitori. S-a înmulţit puţin şi populaţia. Toată lumea este mulţumită“, spune Constantin Grosu, vice primarul din Conceşti.
Conceştiul este o comună de agricultori şi crescători de animale situată aproape de graniţa cu Ucraina. Ca orice sat nord-moldav, Conceştiul a fost mereu afectat de îmbătrânire şi depopulare. În 2016, populaţia comunei ajungea la 2.250 de locuitori dintre care majoritatea cu vârste de peste 60 de ani. Natalitatea era într-o continuă scădere, iar populaţia aproape se înjumătăţise. „Era o situaţie disperată şi trebuia să luăm măsuri ca să nu dispărem de pe hartă“, adaugă viceprimarul Grosu.
În comună au ajuns şi mame singure, cu mulţi copii. Una dintre acestea este Valentina Sotir, o femeie de 42 de ani venită din localitatea Deleni, judeţul Iaşi. Are opt copii şi a venit la Conceşti pentru a-şi găsi salvarea, fiindcă nu mai suporta traiul alături de tatăl copiilor. A fugit într-o zi cu toţi copiii, după ce a văzut anunţul în ziar. „Eu stăteam în chirie şi era foarte rău. Aici nu plătesc chirie, este cald, este bine şi pe deasupra toţi banii îi folosesc pentru copii. Acolo, la Deleni, ca să avem linişte trebuia să dăm banii tatălui pentru ţigări şi alcool. Pentru mine, Conceştiul a fost salvarea. Ne ajută şi primăria cu una-alta, dar mai ales cu lemne iarna. Este bine de tot. Aici vor creşte şi copiii mei şi, sper, şi nepoţii“, spune Valentina Sotir. La casa alăturată stă Brânduşa Budeanu, mama a patru copii. „Am stat cu chirie la Darabani, împreună cu soţul şi copiii. Era greu, nu aveam nici utilităţi, iar chiria era mare. Aici este bine, fiindcă avem tot ce ne trebuie – apă, curent. Soţul lucrează şi eu stau cu copiii. Vara merg şi eu la muncă în agricultură. Este foarte bine şi nu ne dorim să mai plecăm de aici“, spune femeia.