A fost impusă o nouă măsură în Italia, după ce numărul de persoane infectate cu SARS-CoV-2 se află pe o pantă ascendentă. Guvernul italian a decis introducerea măsurii de vaccinare obligatorie pentru persoanele cu vârsta de peste 50 de ani.
În Italia, de la începutul pandemiei, până în prezent, au fost înregistrate 6.756.035 de cazuri de persoane infectate cu SARS-CoV-2, dintre care 5.196.642 s-au vindecat, iar 138.276 au decedat. De la începutul anului 2022, Italia a raportat un nou record în pandemie – în doar 5 zile au fost înregistrate peste 630.000 de noi cazuri de îmbolnăviri.
Vezi și CÂND VA ÎNCEPE CAMPANIA DE VACCINARE A COPIIILOR DE 5-11 ANI ÎN ROMÂNIA
După ce s-a înregistrat o creștere a numărului de cazuri, guvernul italian a decis introducerea măsurii de vaccinare obligatorie pentru persoanele cu vârsta de peste 50 de ani. Decretul-lege impune această măsură pentru persoanele care nu lucrează, iar persoanele care au trecut de pragul vârstei respective și lucrează trebuie să aibă un certificat de vaccinare. În Italia, certificatul verde se obține doar în condițiile în care o persoană a trecut prin boală sau este vaccinată cu schema completă, arată stirileprotv.ro.
Premierul Mario Draghi a declarat în ședința de guvern: “Dorim să încetinim curba contaminărilor şi să îi determinăm pe italienii care nu au fost încă vaccinaţi să facă acest lucru. Intervenim în special la grupele de vârstă care au cel mai mare risc de a fi internate pentru a reduce presiunea asupra spitalelor şi pentru a salva vieţi”.
Vezi și GERMANIA, GATA SĂ IMPUNĂ VACCINAREA OBLIGATORIE ANTI-COVID, DIN 16 MARTIE
Un nou studiu arată că vaccinul Pfizer oferă ”protecţie parţială” împotriva variantei Omicron. Potrivit şefului unui laborator de cercetări de la Africa Health Institute din Africa de Sud, în cazul unor persoane vaccinate cu două doze şi care au trecut prin boală, varianta Omicron a putut fi neutralizată.
Alex Sigal, profesor la institutul de cercetări din Africa de Sud, a spus că s-a înregistrat o „scădere importantă” în privinţa capacităţii de neutralizare a tulpinii Omicron, comparativ cu varianta iniţială a coronavirusului după ultimul studiu realizat.
Un alt test de laborator, realizat la Spitalul Universitar din Frankfurt, a arătat că, în cazul persoanelor vaccinate cu trei doze Pfizer, răspunsul imunologic a fost de 37 de ori mai scăzut în cazul Omicron, comparativ cu varianta Delta a coronavirusului. Setul de date arată că e necesară dezvoltarea unui vaccin special adaptat la Omicron, a precizat Sandra Ciesek, virusolog la laboratorul din Frankfurt.
Sursă foto: Pixabay