De unde provine expresia „lacrimi de crocodil” și ce înseamnă, de fapt. Puțini români știu asta

Publicat: 02/10/2024 | 21:46
Ce înseamnă expresia „lacrimi de crocodil”? Sursa foto: Profimedia

Există numeroase expresii pe care oamenii le folosesc, însă puțin știu care este semnificația acestora. Te-ai întrebat vreodată de unde provine vorba „lacrimi de crocodil”? Îți prezentăm ce înseamnă, de fapt. Puțini români știu asta! Tu o foloseai sau nu corect până acum?

Probabil că ți s-a întâmplat să auzi vreodată că o persoană a spus că a plâns cu lacrimi de crocodil. Ce ți-a trecut atunci prin minte? Te-ai gândit dacă ai înțeles corect sau nu? Acum a venit momentul să știi adevărul!

Puțini știu că a plânge cu lacrimi de crocodil înseamnă, de fapt, a mima o supărare, a plânge într-un mod prefăcut. Ceea ce face și mai interesantă expresia este faptul că în spatele ei se ascunde o legendă foarte veche, chiar din zona Nilului.

Nu doar în România se folosește expresia „a plânge cu lacrimi de crocodil”, ci și în alte țări, iar peste tot are același înțeles, cel pe care ți l-am precizat mai sus.

„Lacrimi de crocodil – În vechime exista credința că, în perioada cînd își naște puii[1], crocodilul, fiind mai greoi în mișcări, recurge la un vicleșug spre a-și procura hrana. El se așază pe malul fluviului și se preface că suferă, imitînd destul de bine plânsul omului. Stîrnind mila trecătorilor, crocodilul își atrage astfel victimele și le devorează. Prin „lacrimi de crocodil” se înțelege deci o durere fățarnică, o suferință amăgitoare, cu scopul ipocrit de a înduioșa și a induce în eroare. Expresia figurează aproape în toate limbile. IST”, potrivit dexonline.ro.

Citește și: Cel mai lung nume de oraș din lume are 21 de cuvinte și îți va fi greu să îl citești din prima

Care este scopul expresiei, de fapt

Mulți susțin cu tărie că această expresie se referă la o metodă de a induce în eroare, de a păcăli pe cineva, dar și pentru a face pe cineva să simtă compasiune, dar într-un mod viclenesc.

După cum am spus și mai sus, expresia provine din zona Nilului, iar legenda spune că în perioadele în care crocodilii nășteau pui se foloseau de diferite metode pentru a face rost de hrană repede.

Citește și: Un nou trend este pe val: ce este demure, tendința care a isterizat utilizatorii TikTok