De unde provin reacțiile neașteptate, precum furia sau plânsul. Magda Axinte, dezvăluiri în podcastul Altceva cu Adrian Artene

Publicat: 01/07/2024 | 21:43

Magda Axinte, psihoterapeut și realizatoare TV, a fost invitată în cadrul podcastului Altceva, cu Adrian Artene. Aceasta a abordat mai multe subiecte despre comportamentul uman, printre care și modul cum ne oglindim în persoanele de lângă noi. Totodată, a explicat de unde provin reacțiile neașteptate, precum furia sau plânsul.

Sâmbătă, 29 iunie, a avut loc premiera unei noi ediții din podcastul Altceva, cu Adrian Artene, în cadrul căruia a fost invitată Maxda Axinte, un psihoterapeut consacrat. Aceasta a studiat în detaliu comportamentul și gândirea oamenilor. Astfel, în acest episod, au fost abordate diverse subiecte menite să aducă noutăți în fața celor interesați de această latură.

Citește și: MAGDA AXINTE, PSIHOTERAPEUT ȘI REALIZATOARE TV, DEZVĂLUIRI DESPRE FORMAREA SUBCONȘTIENTULUI ÎN PODCASTUL ALTCEVA CU ADRIAN ARTENE

Magda Axinte: „Proiectăm pe celălalt ceea ce am respins la noi înșine”

În cadrul podcastului Altceva, moderat de Adrian Artene, Magda Axinte a explicat că reacția de furie vine dintr-o tristețe profundă. Celebrul psihoterapeut a vorbit despre durerile pe care le acumulăm în copilărie și care ies la suprafață atunci când devenim adulți.

Magda Axinte susține că ne protejăm de trăirile dureroase atunci când suntem copii și le eliberăm în momentul în care ni se dezvoltă toate funcțiile cognitive. Totuși, problema intervine atunci când uităm de acele momente triste și le păstrăm ascunse în interior.

„Reacția de furie care este evidentă sau de plâns vine dintr-o tristețe profundă, dintr-un sentiment de tristețe profundă la care nu vrem să ajungem. Este ca și cum am spune «Nu vreau să simt asta. De ce m-ai făcut să simt această durere?» și reacționezi pentru că nu vrei să atingi acea rană care e acolo și care îți cere atenție pentru că, de fapt, dacă noi am avea curajul… când suntem copii nu putem. Atunci când suntem copii, emoțiile sunt copleșitoare, nu le înțelegem, sunt prea mult pentru psihicul nostru și atunci le depozităm undeva acolo. E ceva rău, e un bau-bau.

Este foarte inteligent sistemul pentru că, practic, ne protejează și spune: «Când vei crește și vei avea toate funcțiile cognitive și toate filtrele acelea așezate bine, noi le scoatem ca tu să le vezi, să le rezolvi și să le eliberezi». Doar că noi nu prea mai facem asta pentru că uităm de ele. Le depozităm undeva acolo în subconștientul nostru și nu vrem să ajungem acolo.”, a declarat Magda Axinte în podcastul Altceva, cu Adrian Artene.

Ulterior, Magda Axinte a făcut legătura cu un alt subiect interesant și a explicat cum ne oglindim pe noi înșine în oamenii din jurul nostru. Sentimentul nu este unul plăcut, susține psihoterapeutul, pentru că proiectăm în ceilalți aspectele pe care le respingem la noi înșine.

„Proiectăm pe celălalt ceea ce am respins la noi înșine și atunci să vezi poveste. Cum să accepți faptul că partenerul tău de viață sau un coleg de serviciu, de fapt, este o reflexie a ceea ce te deranjează, de fapt, la tine, ceea ce respingi la tine și el vine și îți servește ca experiență acele comportamente. Nu e plăcut.”, a mai spus Magda Axinte.

Citește și: MARIA DRAGOMIROIU, MĂRTURISIRI TULBURĂTOARE: ”ȘI ACUM, CÂND CÂNT, PLÂNG!” | ALTCEVA CU ADRIAN ARTENE

This browser does not support the video element.