Data de 15 noiembrie aduce începutul postului Crăciunului. De astăzi, credincioșii renunță la preparatele bazate pe carne și lactate și trec la o dietă în care legumele au rolul principal. Însă, pe lângă înfrânarea poftelor și schimbarea meniului, postul Crăciunului aduce și o serie de obiceiuri și tradiții pe care mulți români încă le mai respectă. Ce e bine să faci în timpul postului?
Postul Crăciunului a început astăzi, 15 noiembrie, și se va încheia în data de 24 decembrie, în Ajun de Crăciun, zi în care se ține post negru. Acest post este primul din anul bisericesc și ultimul din anul civil și durează 40 de zile, timp în care credincioșii își îndreaptă gândurile către divinitate și fac fapte bune.
(CITEȘTE ȘI: CU CÂT SE SCUMPEȘTE CARNEA DE PORC DE SĂRBĂTORI 2023. VÂNZĂRILE AU SCĂZUT FAȚĂ DE ANUL TRECUT)
Potrivit tradiției, Lăsatul Secului pentru postul Crăciunului este sărbătorit pe 14 noiembrie, zi în care credincioșii se bucură de o masă mai copioasă. În această zi, tradiția spune că este bine să oferi din puținul tău și altora pentru a te asigura că masa de Crăciun o să fie una îmbelșugată. De asemenea, se spune că în prima zi a postului Crăciunului, după Lăsata Secului, credincioșii încep ritualurile de purificare și vor spune rugăciuni pentru iertarea păcatelor.
Tot în prima zi a postului, tradiția spune că toate oalele trebuie puse cu gura în jos, pentru ca membrii familiei să fie feriți de orice pagubă sau boală. Mai mult, un obicei vechi spune că în prima săptămână a postului trebuie aduse ofrande păsărilor cerului. Așa că, după Lăsatul Secului trebuie strânse toate oasele și resturile de mâncare într-o față de masă, iar mai apoi aruncate afară spre răsărit. Acest lucru îi asigură pe oameni că păsările le vor ocoli recoltele și anul o să fie unul bun.
Totodată, obiceiul mai spune că fetele nemăritate trebuie să adune câte o surcină în fiecare zi a postului. Mai apoi, în Ajunul Crăciunului le vor fierbe, iar fiertura se lasă pe masă pentru ca ursitul să îi simtă mirosul și să pornească spre aleasa lui.
De asemenea, în postul Crăciunului pe lângă regimul alimentar, credincioșii trebui să fie mai buni și mai înțelegători. Aceștia ar trebui să se abțină de la certuri și să încerce să îi ierte pe cei care le-au greșit.
În postul Crăciunului credincioșii renunță la carne, lactate și ouă, și consumă în principal legume. Însă, din punct de vedere al meniului, acest post este considerat unul dintre cele mai ușoare și asta pentru că este presărat cu numeroase dezlegări la pește. Potrivit Bisericii, în fiecare sâmbătă și duminică, cuprinse între 21 noiembrie, când este sărbătorită Intrarea Maicii Domnului în Biserică, și 20 decembrie, când se face pomenirea Sfântului Ignatie Teoforul, credincioșii au dezlegare la pește.
Zilele din timpul postului Crăciunului în care este dezlegare la pește sunt: