În ultimele luni, prețul cartofilor prăjiți a explodat, ajungând să rivalizeze cu cel al unor delicatese în restaurantele din Centrul Vechi al Capitalei. Astăzi, o simplă porție de cartofi prăjiți poate costa până la 40 de lei, o sumă impresionantă, dacă luăm în considerare că un kilogram de cartofi se găsește în piață la un preț de aproximativ 5 lei.
În restaurantele din Centrul Vechi, o porție de 250 de grame de cartofi prăjiți este listată la 19 lei, un preț de aproape 20 de ori mai mare decât cel pentru materia primă din piață. Această diferență ridică semne de întrebare în rândul clienților și nu puțini se întreabă de unde provine acest preț uriaș.
Cei din industria HoReCa explică situația prin creșterea costurilor generale. Potrivit Alexandrei, ospătar la un restaurant din Centrul Vechi, prețul cartofilor prăjiți nu reflectă doar costul materiei prime, ci și alte cheltuieli.
„Diferența este plata furnizorilor, plata angajaților, a bucătarilor, a ospătarilor, a materiei prime și a consumabilelor. O porție de cartofi are în jur de 250 de grame și depinde cât de aglomerat este, timpul mediu e cam 10-15 minute”, a explicat aceasta pentru Digi 24.
În cazul unui restaurant fast-food, prețul pentru o porție de cartofi prăjiți este același, 19 lei, dar cantitatea este dublă, de 500 de grame, iar timpul de așteptare scade la doar două minute. Cu toate acestea, raportat la costul de a-i prepara acasă, diferența este considerabilă. Pentru aceeași cantitate de 500 de grame de cartofi, prețul gătitului acasă ajunge la cel mult 8 lei, dacă luăm în calcul cartofii congelați, iar pentru cartofii proaspeți, doar 5 lei, se arată în studiul realizat de sursa citată.
Concluzia este clară: dacă vrei să te bucuri de o porție de cartofi prăjiți în Centrul Vechi, fie că alegi un restaurant clasic sau fast-food, vei plăti semnificativ mai mult decât ai plăti gătindu-i acasă.
CITEȘTE ȘI: Cât costă un burger și o bere la Jocurile Olimpice 2024. Mai că nu îți vine să mănânci!