De necrezut! Câţi lei costă un kilogram de şorici, în decembrie 2024?

Publicat: 05/12/2023 | 09:55
Câţi lei costă un kilogram de şorici, în decembrie 2024?/ Sursa foto: Arhivă CANCAN

Sărbătorile se apropie cu pași repezi, iar românii își doresc să aibă mesele bogate, pline de bunătăți. Nelipsit din casele oamenilor este șoriciul, un produs de sezon, foarte căutat. Însă, surpriză! Este de necrezut câți lei costă un kilogram de șorici, în decembrie 2024.

Înainte de sărbătorile de iarnă, carnea de porc și produsele tradiționale gata preparate, precum șoriciul, lebărul, toba sau caltaboșul sunt mult mai scumpe. Prețurile acestora au crescut cu 20% față de anul trecut. Astfel că unii români ar putea renunța să mai cumpere sau o soluție ar fi să ia cantități mai mici.

Citește și: CÂȚI LEI COSTĂ SĂ PETRECI REVELIONUL 2024 ÎN PALATUL GHICA DIN BUCUREȘTI. MÂNCAREA ȘI BĂUTURA SUNT LA DISCREȚIE!

Câţi lei costă un kilogram de şorici, în decembrie 2024

Anul acesta, înainte de Crăciun, prețurile produselor preparate din carne de porc s-au scumpit considerabil, motiv pentru care românii trebuie să scoată mai mulți bani din buzunar dacă își doresc o masă plină cu de toate.

Cel mai scump produs este șoriciul. Prețul unui kilogram a ajuns la 200 de lei. Nici alte preparate nu sunt mult mai ieftine. Lebărul, toba sau caltaboșul costă între 40 și 60 de lei, per kilogram. Iar pentru o carcasă de porc, oamenii trebuie să scoată din buzunar 16 lei pe kilogram, prețul de anul trecut fiind de 11 lei kilogramul. Nici pulpa de porc nu este accesibilă oricui, costul fiind de 28 de lei pentru un kilogram.

„Pe de-o parte din cauza unor măsuri pe care Guvernul le-a luat şi care evident conduc la creșteri de prețuri. Guvernul a crescut preţurile produselor tradiţionale. Pe de altă parte, Guvernul a eliminat facilităţile din salariile angajaţilor din industria alimentară”, a declarat Dragoș Frumosu, specialist în industria alimentară, pentru Observator.

Carnea de porc s-a scumpit cu 20% față de anul trecut/ Sursa foto: Pixabay

Producătorii au și ei o explicație pentru scumpirea produselor, înainte de sărbători.

„Începând de anul trecut toate costurile au crescut și noi am resimțit acest lucru, cât și la materia primă. În apropierea Crăciunului este normal să se scumpească carnea de porc. Şi atunci preţurile au suferit o ușoară diferența față de anul trecut, dar încercăm să menținem niște prețuri accesibile pentru clienți.”, a spus Cristina Smandu, producător.

La rândul lor, comercianții trebuie să achite transportul mărfurilor.

„Nu chiar de la an la an și de la 6 luni la 4 luni, nu adăugăm mult 1 leu 2 lei că se adună, avem și mașini care ne aduc marfă, șoferi.”, a explicat Petre Andrei, măcelar, potrivit aceleiași surse.

Citește și: NU ESTE O EROARE! CÂȚI LEI COSTĂ O PORȚIE DE SARMALE LA TÂRGUL DE CRĂCIUN DIN BUCUREȘTI