De necrezut! Cât costă cozonacul lui Cătălin Scărlatescu? Câţi bani trebuie să scoţi din buzunar pentru masa de Paşte
Cei care vor să se bucure de gustul unic al cozonacului făcut de chef Cătălin Scărlatescu, pot comanda preparatul online, iar gospodinele care au timp la dispoziție pot încerca rețeta în propria bucătărie. Iată cât costa cozonacul lui Cătălin Scărlatescu!
Cătălin Scărlatescu este renumit pentru preparatele culinare unice pe care le gătește, însă de departe cel mai râvnit este cozonacul. Celebrul chef ne dezvăluie trucurile sale pentru a obţine un cozonac perfect pentru mesele de sărbători și nu numai. (VEZI ȘI:DE NECREZUT! CÂȚI LEI COSTĂ 3 MICI LA RESTAURANTUL A CĂRUI IMAGINE ESTE CĂTĂLIN SCĂRLĂTESCU)
”Ingredientele de bază ale reţetelor româneşti le ştiu de la bunica, care le-a învatat de la mama ei, care le ştia de la bunica ei. Aşadar sunt transmise din generaţie în generaţie în ultima sută de ani. Pe lângă reţetă, secretul stă în prospeţimea şi provenienţa ingredientelor. Dacă ai materie primă de calitate obţii bucate pe măsură, dacă stăpâneşti cât de cât ştiinţa gătitului”, a declarat Chef Cătălin Scărlătescu, pentru csid.ro
Pentru că se poate spune că este diferit, cozonacul lui Cătălin Scărlatescu poate crea dependență. Este pufos, umplutura conține nucă, ciocolată și rahat, iar de departe cea mai apetisantă parte o reprezintă glazura de ciocolată ciopită și fructe confiate.
Astfel, pentru un cozonac de 900 g făcut după rețeta lui Cătălin Scărlătescu trebuie să scoateți din buzunar 73,90 de lei.
Ingrediente pentru 2 cozonaci:
- 1 kilogram faină
- 250 grame zahăr
- 450 mililitri lapte
- 5 ouă proaspete
- 1 păstaie vanilie
- 50 grame drojdie proaspătă (sau 2 plicuri de drojdie instant, 14 grame)
- 300 grame unt
- 500 grame nucă măcinată
- 200 grame rahat
- 200 grame ciocolată de calitate topită la bain marie
- 30 grame portocală confiată
- 30 grame coajă de lămâie
Pentru glazura de ciocolată:
- 100 ml smântână naturală pentru frișcă
- 100 grame ciocolată cu lapte
- fructe pentru decor (portocale, merișoare, goji, nuci, fistic etc.)
Mod de preparare:
- Se amestecă drojdia cu 100 ml lapte, un pic de zahăr şi trei linguri de făină. Se lasă compoziţia să crească până când îşi dublează volumul.
- Laptele se fierbe împreună cu zahărul si cu o păstaie de vanilie, apoi se amestecă până se dizolvă.
- Gălbenuşurile se bat cu un praf de sare. Se pune făina într-un vas şi se toarnă pe rând, amestecând bine, gălbenuşurile, laptele împreună cu zahărul topit şi untul, portocala confiată, coaja de lămâie. Se frământă bine până se obţine un aluat aerat, consistent şi elastic. Compoziţia astfel obţinută se lasă la dospit circa o oră.
- Se ia apoi o bucată de aluat, se întinde bine, se pune peste crema de nuci cu ciocolată și rahat și se rulează. Rulada obţinută se secţionează în două pe lungimea sa şi cele două părţi astfel obţinute se împletesc şi se ung cu ou și un pic de zahăr.
- Se pun apoi într-o formă tapetată în prealabil cu unt şi făină si se lasă la dospit aproximativ două ore.
- Când aluatul a crescut, se dă tava la cuptor pentru circa 45 de minute-1 oră la 160 de grade Celsius.
Pentru a prepara glazura de ciocolată, se pune smântâna pentru frișcă într-un vas, pe foc, și se lasă doar să se încălzească, fără a atinge punctul de fierbere. Se ridică vasul de pe foc și se adaugă ciocolata ruptă în bucăți mici peste smântâna încălzită. Se amestecă intens până aceasta se topește și se omogenizează compoziția.
Se lasă glazura de ciocolată să se mai tempereze 5-6 minute, apoi se întinde peste cozonac. Se decorează cozonacul glazurat cu fructe.