Înainte de Paștele Ortodox, cetățenii se pregătesc cu bucate alese: cozonac, friptură, înroșesc ouăle, fac plăcinte, dar și alte preparate specifice perioadei. Unii dintre români, însă, nu doresc să mai petreacă mult timp în bucătărie, așa că preferă să cumpere direct din magazine sau să plaseze comenzi. Însă, cât a ajuns să coste un kilogram de cozonac, acum, cu două zile înainte de Paște? Informațiile se regăsesc mai jos, în articol.
Pentru o masă îmbelșugată de Paște, creștinii trebuie să își pregătească un buget din timp. Mai ales că, cel puțin în ultimele 12 luni, prețurile alimentelor și serviciilor au înregistrat creșteri. De data aceasta, avem în prim-plan prețurile pentru un singur kilogram de cozonac. Cozonacul reprezintă un desert tradițional preferat de mulți români și care este, de altfel, aproape nelipsit de la masa de Paște. Însă, cât costă acest produs, cu doar două zile înainte de Sărbătorile Pascale?
Prețul unui singur kilogram de cozonac ajunge să concureze cu cel al cărnii sau al altor delicatese. Un kilogram poate costa între 40 și 120 de lei. De pildă, românii care au ales să comande cozonaci de Paște, cu nucă și stafide, plătesc între 80 și 100 de lei. Pe de altă parte, alți consumatori plătesc și câteva sute de lei pentru pachetele tradiționale cu ocazia Sărbătorilor Pascale. Față de anul 2023, prețul cozonacilor este mai mare cu zece procente. Scumpirea este cauzată, printre altele, de costul ridicat la ciocolată și zahăr.
Se estimează că în anul 2024 se vor vinde circa 7,2 milioane de cozonaci. Brutăriile și patiseriile lucrează la foc automat pentru a putea satisface poftele fiecărui client, dar și pentru a livra la timp. Pe de altă parte, prețul unui cozonac tradițional românesc poate ajunge chiar și la prețul de 140 de lei.
„Prețurile sunt un pic mai mari față de anul trecut, cam cu 10% mai mari din cauza creșterilor materiilor prime. Ne-au obligat cumva să avem și o creștere asupra prețurilor. Foarte multă lume nu are timpul necesar de a sta, de a lăsa la dospit un cozonac, de a frământa, și atunci se îndrumă către oamenii care fac acest lucru natural și care fac acest lucru ca cei de casă”, a spus patronul unei patiserii, arată Antena 3 CNN.
Sursă foto: Pixabay