De necrezut! Cât a ajuns să coste o legătură de sparanghel pe 31 mai 2022
Sparanghelul este considerat una dintre cele mai sănătoase legume, asta datorită aportului său nutrițional valoros. Planta de sparanghel este folosită în alimentație din cele mai vechi timpuri, fiind numită și ”hrana regilor”.
Însă, pe cât de gustoasă este, pe atât de scumpă pare să fie această legumă a ”regilor”. Astfel, în supermarketurile din România, o legătură de speraghel a ajuns să conste nu mai puțin de 9.49 de lei, ceea ce înseamnă că un kilogram se apropie de 20 de lei!
Sparanghelul are denumirea științifică Asparagus officinalis. Cuvântul „asparagus” provine în latina clasică și „sparagus” în cea medievală. La rândul său, termenul latin provine din limba greacă, din „aspharagos”, provenit și acesta din cuvântul persan „asparag”, care înseamnă tulpină.
Sparanghelul este o specie de plante erbacee cu rădăcini cărnoase și care are frunze asemănătoare ca aspect cu solzii unui pește. Sparanghelul este originar din Europa, nordul Africii și vestul Asiei, și este cultivat pe scară largă ca legumă, pentru lăstarii săi tineri, ce au un gust plăcut.
Ce gust are sparanghelul
Sparanghelul este o legumă delicioasă consumată singură, însă poate fi gustată și alături de un sos sau împreună cu diferite mâncăruri, precum: supe, paste, risotto, preparate din peşte şi fructe de mare, sufleuri. Sparanghelul are un gust deosebit. Aromele sale aduc ușor a conopidă, porumb fiert sau vânătă. Sparanghelul violet are un gust mai dulce decât cel verde şi cel alb şi o textură mai fragedă.
Cum se gătește sparanghelul
Sparanghelul este minunat în diete, pentru a menține o alimentație sănătoasă. Minunatul sparanghel poate fi consumat ca garnitură lângă carne, fără riscuri. Înainte de a găti sparanghel, este bine să utilizăm un curăţător de legume pentru a îndepărta părţile lemnoase din jumătatea inferioară a fiecărui lăstar. Apoi, se poate rupe partea lemnoasă a tulpinii. Astfel, va rămâne doar cu partea gustoasă, care se va prepara uniform.