De la 1 februarie începe imunizarea cu vaccinul Moderna! Rapelul se face la 28 de zile
Din data de 1 februarie, România începe imunizarea cu vaccinul Moderna. Cele două variante de vaccin anti-COVID o să fie disponibile în mod simultan în centrele de vaccinare.
România a primit până acum două tranșe din vaccinul Moderna, în total în țară fiind disponibile 35.600 de doze. Însă, compania americană a anunțat că va livra României, pe 5 februarie, mai puțin cu 20% de cât se stabilise anterior. (CITEȘTE ȘI: POT ROMÂNII ALEGE ÎNTRE VACCINURILE MODERNA SAU PFIZER/BIONTECH? EXPLICAȚIILE OFERITE DE DIRECTORUL DSU)
Astfel, din cauza diminuării cantităților de vaccin, utorităţile au anunţat vineri amânarea vaccinării tuturor persoanelor de sub 65 de ani, inclusiv a bolnavilor cronici care erau programați la prima doză în perioada 30 ianuarie – 11 februarie.
„Diminuarea cantităților de vaccin livrate anterior de Pfizer/BioNTech, precum și lipsa predictibilității privind tranșele de vaccin livrate de compania Moderna, pentru lunile februarie și martie” au fost motivele care au stat la baza hotărârii luate vineri.
Rapeleul în 28 de zile
În ceea ce privește vaccinul Moderna recomandarea este de administrare în două doze, la fel ca și cel de la Pfizer. Însă, rapelul la vaccinul Moderna se va face la 28 de zile, spre deosebire de cel de la Pfizer, care se face la 21 de zile. (VEZI ȘI: CARE SUNT, DE FAPT, DIFERENȚELE DINTRE VACCINURILE PFIZER/BIONTECH ȘI MODERNA. EXPLICAȚIILE MEDICULUI RADU ȚINCU)
Personalul medical din centrul de vaccinare decide tipul de vaccin care va fi administrat unei persoane, Pfizer sau Moderna, însă pacientul poate refuza un tip sau altul și poate alege alternativa, în funcție de disponibilitatea dozelor din centrul de vaccinare.
„Eficacitatea celor două vaccinuri este aproximativ aceeași. Vaccinul Pfizer/BioNTech are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID-19, în timp ce vaccinul Moderna are o eficacitate de 94,1%. Ambele vaccinuri utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager”, amintește Comitetul Național de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID (CNCAV).