De groază! Cum arată pereții unor blocuri din Târgu Jiu, după ce ieri a avut loc un cutremur de 5,2 grade în Oltenia

Publicat: 14/02/2023 | 11:46
Câteva blocuri din Târgu Jiu au suferit daune materiale, după seismul din România, de ieri. Sursă: Capturi video

În urmă cu o zi, un cutremur de 5,2 grade pe scara Richter și alte patru replici au avut loc în zona Olteniei. Seismul s-a resimțit în mai multe zone din țară. În Târgu Jiu, de exemplu, mai mulți localnici s-au trezit cu tavanele și pereții crăpați. Iată detaliile mai jos, în articol.

În cursul zilei de luni, 13 februarie 2023, au avut loc atât un cutremur de 5,2 grade pe scara Richter, cât și patru replici, în Oltenia, în județul Gorj. Cutremurul s-a resimțit în mai multe zone ale țării. După acest moment, mai multe locuințe din Târgu Jiu au suferit pagube. Atât tavanele, podelele, cât și pereții s-au crăpat, lucru ce ar putea pune în pericol, categoric, viețile cetățenilor. Blocurile din Târgu Jiu, care au fost afectate, se află la aproape 20 de kilometri de epicentru.

Pereții și tavanele au crăpat, după cutremur

Câteva blocuri din Târgu Jiu au fost avariate, după cutremurul de 5,2 grade pe scara Richter, care a avut loc pe 13 februarie 2023. Unii dintre localnici se tem să mai stea în locuințele respective, deoarece, având în vedere modul în care au ajuns să arate, ar putea să se pună în pericol. Fisurile în construcție pot fi fatale, pentru că ar putea să cadă pereții, cu totul. Au fost efectuate și zeci de apeluri la 112, ieri, după cutremur.

Angajații Primăriei, de exemplu, susțin că seismul a fost resimțit puternic: „Am resimțit foarte tare, ne-am panicat. A plecat de la o singură mișcare, iar intensitatea a fost până la urmă foarte mare. Absolut toată clădirea s-a mișcat, aveam impresia că pleacă”.

Citește și CE TREBUIE SĂ FACI ÎN CAZUL UNUI CUTREMUR ÎN BUCUREȘTI. PESTE 400 DE CLĂDIRI SUNT ÎN PERICOL

Câteva blocuri din Târgu Jiu au suferit daune, după cutremurul de 5,2 grade. Sursă: captură video

Vezi și DE CE NU SUNT SIGURE BLOCURILE NOI DIN BUCUREȘTI ÎN CAZ DE CUTREMUR. CE CONCLUZIE AU TRAS SPECIALIȘTII: „NU RESPECTĂ LEGILE FIZICII”

Localnicii se tem că locuințele lor sunt nesigure

Seismul s-a resimțit și în alte zone, precum Bulgaria, Serbia sau Ungaria. A fost cutremur de suprafață. Directorul INFP a declarat, la Antena 3 CNN: „După cum ați văzut și la turci, cutremurele de suprafață se produc cu replici destul de multe. Acestea pot provoca pagube sau daune, dar doar dacă sunt sub o clădire. Explicația este că sunt niște falii care se activează din când în când”.

Totuși, localnicii care s-au ales cu pagube materiale susțin că trăiesc, acum, cu teamă că locuințele lor ar putea să se prăbușească, la un cutremur mai mare.

„Dacă la un cutremur de magnitudinea 5,2, ni s-au crăpat pereții, vă dați seama că blocul o să cadă peste noi la un cutremur mai mare. Trăim în locuințe nesigure, suntem conștienți, dar nu avem ce face. Nu avem nicio putere, nu avem cui să cerem ajutor. Cine să ne consolideze nouă blocurile? Noi nu putem, nu avem bani așa că nu ne rămâne decât să ne rugăm”, spun locatarii unuia dintre imobilele care au înregistrat pagube, arată obiectiv-sm.ro.

Cutremurul de 5,2 grade pe scara Richter a avut loc în data de 13 februarie 2023, în Oltenia, Gorj. Acesta s-a produs la ora 16:58, la o adâncime de 17 kilometri. Apoi, au urmat patru replici (17:13, 17:16, 17:21, 17:50), tot în Oltenia, Gorj. Replicile au avut următoarele intensități: 2,4 grade; 2,1 grade; 2,8 grade și 3,4 grade pe scara Richter, potrivit infp.ro. Au fost tot de suprafață.

Sursă foto: capturi video Antena 3 CNN