Atenție, români! De ce verifică poliția prin stație CNP-ul, în plină pandemie de coronavirus

Publicat: 16/04/2020 | 21:01

Pe lângă declarația pe propria răspundere, poliția cere și CNP-ul persoanelor. Care este motivul.

Mulți dintre persoanele care au fost oprite zilele acestea pe stradă au observat că polițiștii le solicită, pe lângă declarația pe propria răspundere, și  Codul Numeric Personal, pe care-l transmit prin stația de emisie-recepție. Abia după ce CNP-UL este verificat, oamenii pot să plece.

Procedura prevede consultarea unei baze de date care include CNP-urile persoanelor aflate în carantină instituționalizată și izolare la domiciliu sub monitorizare medicală. Acestor persoane le este interzisă părăsirea domiciliului sub orice formă. (CITEȘTE ȘI: REACȚIA POLIȚIEI ROMÂNE ÎN LEGĂTURĂ CU FOTOGRAFIA DEVENITĂ VIRALĂ PE FACEBOOK: ”NU AVEM NORMĂ DE AMENZI, DAR ÎN CAZ CĂ…”)

Potrivit măsurilor impuse de ordonanța militară, persoanele de peste 65 de ani au voie să părăsească domiciliul pentru a-și face aprovizionarea doar între orele 11.00 și 13.00. Pentru a nu depăși acest interval, bătrânii au ajuns să alerge disperați pe străzi sau chiar să ia taxiul ca să ajungă acasă în timp util și a evita, astfel, sancțiunile din partea poliției.

”Bătaia de joc de oamenii peste 65 de ani e foarte mare. Să vedeți… în cartierul Berceni… cozile la pâine și la farmacii între orele 11-13 înainte de Săptămâna Paștelui! La LIDL se stă cel puțin o oră afară până când intră oamenii în magazin și apoi aleargă disperați să cumpere câte ceva și unii iau taxiul ca să ajungă acasă, ca să nu fie amendați. Orașul e plin de tineri șomeri dimineața. Ce să facă vârstnicii în două ore?”, a scris Maria Șerbănescu într-o scrisoare, potrivit dcnews.ro.