De ce unele persoane sunt magnet pentru țânțari. Descoperirea făcută de oamenii de știință
Pe timpul verilor toride, țânțarii sunt printre „dușmanii” cei mai de temut pentru mulți dintre noi. Totuși, unele persoane sunt preferate de aceste insecte, iar cercetătorii au făcut câteva studii în acest sens. Astfel, oamenii de știință au aflat care este motivul pentru care anumite persoane sunt adevărați „magneți” pentru țânțari.
Țânțarii creează disconfort pentru majoritatea dintre noi, mușcăturile lor provocând mâncărime și chiar usturime. Totuși, unele persoane atrag țânțarii mai mult decât altele, iar acest lucru se pare că nu este întâmplător. Cercetătorii au făcut mai multe studii în acest sens și au ajuns la câteva concluzii clare.
Oamenii de știință au descoperit de ce preferă țânțarii anumite persoane
După efectuarea mai multor studii, oamenii de știință au descoperit că ceea ce îi atrage pe țânțari la „victimele” lor este mirosul acestora din urmă. Mai exact, combinația de substanțe chimice care produc acest tip de miros și care sunt emise de corpul uman prin piele. În plus, cercetătorii au observat că aceste insectele sunt foarte loiale celor pe care i-au mușcat deja.
Cercetători din cadrul Universității Rockefeller din New York au efectuat un studiu în care au folosit 64 de voluntari din cadrul instituției dar și din afara ei. Aceștia au fost nevoiți să poarte ciorapi de nailon în jurul antebrațelor pentru a fi pătrunse de mirosul corpului lor. Ulterior, ciorapii au fost plasați la capătul unor tuburi lungi atașate de capcane de țânțari. După ce au fost eliberate, insectele „făceau practic roi în jurul celor mai atrăgătoare ținte”, a explicat Maria Elena De Obaldia, co-autoarea studiului.
„Dacă ai un nivel ridicat de substanțe de acest gen tu ești cel care la picnic vei fi mușcat de toți țânțarii. Există multe legende despre cine este mușcat mai des de țânțari, dar multe dintre ele nu se bazează pe nimic concret”, a spus unul dintre autorii studiului, Leslie Vosshall, neurobiolog al Universității Rockefeller din New York.
Oamenii de știință au organizat un studiu mai amănunțit, încercând să facă diferența clară între persoanele preferate de țânțari și cele mai puțin predispuse la mușcăturile insectelor. Astfel, s-a dovedit că cea mai ispititoare persoană pentru țânțari a fost de 100 de ori mai atrăgătoare decât cea care a terminat pe ultimul loc. În timpul acestui experiment au fost folosiți țânțari Aedes aegypti, care răspândesc boli precum febra galbenă, Zika și febra denga. Studiul a continuat, aceiași subiecți fiind testați pe o perioadă de mai mulți ani. În final, cercetătorii au constatat că diferențele mari dintre cele două tipuri de persoane se păstrează.
„Magneții de țânțari par să rămână magneți de țânțari”, a declarat Matt DeGennaro, un neurogenetician la Universitatea Internațională Florida.
Cercetătorii au descoperit și care este factorul comun al celor care sunt adevărați magneți pentru țânțari. Mai exact, aceste persoane au avut niveluri ridicate ale unor anumiți acizi pe piele. Potrivit neurobiologului Leslie Vosshall, aceste „molecule grase” fac parte din stratul natural de emoliere al pielii, iar oamenii le produc în cantități diferite. Bacteriile sănătoase care trăiesc pe piele consumă acești acizi și contribuie la mirosul pielii noastre. În plus, nimeni nu poate scăpa de acești acizi fără să afecteze sănătatea pielii.