Iarna și-a intrat în drepturi, iar românii se confruntă cu prima zăpadă serioasă din acest sezon, însă, pentru șoferi, nămeții par să le dea multe bătăi de cap. Iată de ce trebuie să parchezi mașina cu spatele atunci când ninge. Nu sunt mulți care știu acest truc atât de folositor.
Nu sunt puțini șoferi care întâmpină dificultăți la parcarea autoturismului atunci când ninge. Totodată, pentru mulți șoferi parcarea cu fața pare să fie mai comodă, însă nu este una din variantele ajutătoare dacă în ”peisaj” există zăpadă.
Atunci când parcăm mașina într-un loc în care rămâne peste noapate sau peste zi, mai multe ore, este bine să ne gândim de două ori cum alegem să o facem. Anvelopele de iarnă sunt proiectate să aibă aderență maximă atunci când mașina merge în față. Zăpada este de cele mai multe ori înșelătoare, iar o parcare făcută greșit va atrage alte situații inconfortabile, precum patinatul anvelopelor în momentul în care mașina iese din parcare cu spatele.
Astfel, pentru a elimina un risc în plus și pentru a-și ușura munca, șoferii pot lua în calcul, pe timp de iarnă, parcarea mașinii cu spatele. Conform legii, folosirea anvelopelor de iarnă este obligatorie acolo unde partea carosabilă este acoperită cu zăpadă.
Potrivit R.A.R, amenzile pentru șoferii care nu respectă Codul Rutier și nu au montate anvelopele corespunzătoare sunt între 1.305 lei și 2.900 de lei și se poate reține certificatul de înmatriculare.
„Sancțiunea pentru lipsa anvelopelor adecvate, în condițiile specificate în lege, se pedepsește cu amendă din clasa a IV-a de sancțiuni (între 9 și 20 de puncte-amendă), adică între 1.305 și 2.900 de lei, dar se poate reține și certificat de înmatriculare al vehiculului.
Prin urmare, NU se aplică sancțiuni dacă posesorii de autovehicule respectă legislația în vigoare și folosesc pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, anvelopele marcate cu literele M și S”, au mai transmis reprezentanții R.A.R.