De ce sughițăm și ce trucuri te ajută să scapi rapid de sughiț
De ce sughițăm și ce trucuri te ajută să scapi rapid de sughiț – Sughițul este o contracție involuntară și repetată a mușchiului diafragmă. Când persistă devine jenant, mai ales dacă te aflii în public. Sughițul este provocat, de obicei, de iritarea diafragmei după ingerarea de alimente bogate în grăsimi, extrem de condimentate sau de băuturi acide și alcool. De asemenea, sughițul se declanșează dacă organismul este supus unei schimbări bruște de temperatură, de servirea unei băuturi reci după o masă caldă sau de fumat.
Există, totodată, persoane care încep să sughițe atunci când sunt extrem de entuziasmate sau stresate. Cu toate că sughiţul poate fi de multe ori deranjant sau chiar stânjenitor, el nu trebuie să vă îngrijoreze. În mod normal, o repriză de sughiţ durează maxim 20 de minute, însă există și cazuri extreme când se poate prelungi până la câteva zile.
Din fericire, există o mulțime de trucuri care te pot ajuta să scapi de sughiț. Iată câteva dintre ele.
De ce sughițăm și ce trucuri te ajută să scapi rapid de sughiț. Lingurița cu zahăr și punga de hârtie
– Cu o pungă de hârtie. Aplică ermetic o pungă de hârtie în jurul gurii și al nasului. Respiră rapid de 15 ori și apoi dă punga la o parte și și inspiră o dată profund, numărând până la 10, apoi expiră aerul ținut în plămâni și vei scăpa de sughiț. Dacă nu a avut efect, repetă operația de 2-3 ori.
– Cu un pahar cu apă și gheață. Umple un pahar cu cuburi de gheață și apă. Bea cu înghițituri mici.
– Pune-ți degetele în urechi. Cu ambele degete acoperă-ți urechile timp de 20 de secunde.
– Cu o linguriță de zahăr. Ia o linguriță de zahăr. Este un truc de la bunica care are mai multe variante. Una dintre ele constă în lăsarea zahărului să se topească încet în gură, după ce înainte l-ai amestecat cu câteva picături de oțet de vin.
CITEȘTE ȘI: REMEDII NATURISTE PENTRU ASTENIA DE TOAMNĂ
De ce sughițăm și ce trucuri te ajută să scapi rapid de sughiț. Presopunctură și concentrare
– Masează prin presopunctură. Presopunctura dă și ea rezultate bune. Masează punctul situat între cele două tendoane ale antebrațului situat la 3 degetete față de încheietura mânii. Masează timp de câteva minute.
– Prin concentrare. Stai într-o cameră întunecată și încearcă să te concentrezi. De exemplu, încearcă să îți amintești ce ai mâncat în aceeași zi a săptămânii trecute, sau să redai conversația avută cu prietenii tăi. Acest truc care implică concentrarea te poate ajuta să nu mai sughiți.
– Trage de limbă. Poate părea comic sau stupid, dar multe persoane afirmă că dă rezultate. Trebuie doar să încerci să scoți limba cu ajutorul degetelor.
De ce sughițăm și ce trucuri te ajută să scapi rapid de sughiț. Mentă și lemn dulce
– Cu mentă și lemn dulce. Prepară o infuzie cu câteva frunze de mentă și lemn dulce. Adaugă o linguriță de miere și bea cu înghițituri mici. Sughițul va dispărea încet.
– Inspiră aromă de alcool alb pur. Îmbibă o batistă în alcool pur și trage aerul în pipept.
– Înghite o linguriță de oțet, de suc de lămâie sau mănâncă un castravete murat (sau orice acritură).
– Presează zona dintre nas și buza superioară timp de 30 de secunde.
CITEȘTE ȘI: TRATAMENT NATURIST PENTRU DINȚI SENSIBILI
De ce sughițăm și ce trucuri te ajută să scapi rapid de sughiț. Pune pe cineva să te sperie
– Întinde-te pe o suprafață plană, (un pat sau o canapea) cu fața în sus timp de 2-5 minute.
– Mănâncă ceva picant. Ketchupul picant este un remediu eficient. Căldura și arsurile create de sosul picant creează un eveniment care va distrage atenția corpului de la sughiț.
– Pune pe cineva să te sperie. Sperietura poate stimula nervul vag și pune astfel capăt sughițului.
– Mănâncă înghețată. E o metodă bună metoda, mai ales pentru cei mici.
De ce sughițăm și ce trucuri te ajută să scapi rapid de sughiț. Miere, chimen, lămâie
– Miere – Dizolvați o linguriță de miere în apă călduță și beți amestecul – mierea va ajuta la calmarea căilor respiratorii.
– Respirați în pungă – O alternativă la prima metodă este să puneţi o pungă de hârtie în dreptul nasului şi gurii şi să respiraţi în ea de mai multe ori. Această metodă are menirea de a normaliza respiraţia şi de a calma mucoasa tractului bronho-pulmonar.
– Semințe de mărar – Mestecați pe îndelete o linguriță de semințe de mărar – înghițirea semințelor va stimula nervul vag să oprească sughițul. Puteți consuma semințele de mărar și sub formă de infuzie.
– Trucul șervețelului de hârtie – Ia un pahar cu apă și acoperă-l cu un șervețel de hârtie. Ține șervețelul strâns etanș peste gura paharului și bea prin el. Nu trebuie să-ți ții respirația.
– Chimen – Un remediu simplu şi foarte eficient contra sughiţului este să înghiţiţi o linguriţă de chimen, cu puţină apă, fără a mesteca planta. Veţi fi uimiţi, dar tratamentul dă rezultate foarte rapide.
– Lămâie – Zeama de lămâie se folosește pentru oprirea sughițurilor, mai ales în cazul copiilor. Se recomandă administrarea unei lingurițe de suc de lămâie.