Apelurile la numărul de urgență 112 ale Alexandrei Măceșanu sunt nu numai tulburătoare, ci și un exemplu elocvent – negativ, din păcate – că în situații de criză există factori implicați care nu iau, cu rapiditate, deciziile impuse de situația limită.
Filosoful Mihail Șora a postat în mediul online un mesaj emoționant, considerând că Alexandra s-a dovedit a fi ”pură” și ”nevinovată” atunci când i-a spus… ”domn” agresorului său.
„Cum au ajuns înregistrările în public, cu ce scop, cu ce motivaţii clare ori ascunse devine irelevant după ce le-ai ascultat. Pentru că ceea ce rămâne în minte, ca un sfredel ţiuitor, ca o bormaşină continuă, sunt cuvintele Alexandrei, vocea ei îngrozită: «Sunt domnişoară, am 15 ani, şi ieri am fost sechestrată de către un domn…». Copila aceasta de 15 ani îşi numeşte propriul agresor «domn». Nu «bărbat», nu «ins», nu «tip», nu «nene», nu «moş», nu «individ», nu «persoană». Nu «atacator», nu «tâlhar», nu «pervers», nu «sadic», nu «violator», nu «criminal». Nimic din tot acest vocabular atât de bogat al limbii române. Ea spune DOMN. E atât de pură, de nevinovată, încât nici nu-şi imaginează că nu va supravieţui, că nu va fi salvată“, a scris Mihai Şora pe Facebook.
Filosoful Mihail Șora își încheie mesajul postat în mediul online scriind că ”avem nevoie de proceduri de criză” și că o ”terapie de nație ar fi indicată”
”Avem nevoie de proceduri pentru situații de criză, firește. Dar nu doar de atât. Nu doar de instructaje, de educație, terapii de grup – profesionale, pe sexe ori mixte. Nu doar de câteva demisii și demiteri.
Avem nevoie de reparații sistemice.
De terapia de nație”, a scris Mihail Șora pe pagina sa de socializare.