Mai sunt doar câteva zile până când va fi sărbătorit Paștele Ortodox. Gospodinele se află pe ultima sută de metri cu pregătirile, fiind integrată și o tradiție care este respectată îndeaproape încă din bătrâni. Mai cu seamă, vopsitul ouălor. Totuși, cum a luat naștere acest obicei milenar? Află mai jos, în articol, de ce se vopsesc ouăle în Joia Mare.
În data de 16 aprilie, creștinii ortodocși sărbătoresc Paștele. Se vor strânge la masă, alături de cei dragi, vor servi bucate alese și vor sta la povești. Printre „vedetele” care vor „trona” pe masa de Paște se află și ouăle vopsite. Până atunci, însă, gospodinele trebuie să pregătească mâncărurile specifice mesei pascale. Printre aceste activități se află înroșitul ouălor, care va avea loc în Joia Mare. Însă, te-ai întrebat, vreodată, de ce în această zi sfântă?
În Joia Mare, există o tradiție milenară care se pătrează, în continuare. Mai cu seamă, în această zi, oamenii înroșesc ouăle. Acestea trebuie să fie fierbe bine, apoi li se aplică vopseaua sau tehnica de colorare care este utilizată în funcție de regiune. De exemplu, în Moldova, ouăle se vopsesc în culoarea roșie de la sfeclă, cu oțet alb.
Această tradiție are loc în Joia Mare, pentru că în această zi sunt rememorate patru evenimente foarte importante din viața Mântuitorului, și anume:
– Spălarea picioarelor ucenilor (pilda smereniei);
– Cina cea de Taină la care a fost instituită Taina Sfintei Împărtășanii;
– Rugăciunea din Grădina Ghetsimani;
– Prinderea Domnului de farisei.
Sursă foto: Pixabay