De ce să nu îţi storci coşurile. Iată ce lucruri extrem de grave ţi se pot întâmpla
De ce să nu storci coşurile? Dermatologii spun că acest gest, foarte prost, ne poate fi chiar fatal. Dacă te întrebi de ce să nu storci coşurile trebuie să ştii în primul rând pentru că acest gest ar putea duce la cicatrici sau, chiar mai rău de atât, pot apărea infecţii. Când storci un coş, faci o gaură în piele şi creezi, practic, o portiţă pentru bacterii care duc la infecţii.
Trebuie să ştii că dacă storci un coş, infecţia poate ajunge la sinusuri, iar dacă nu este tratată imediată, poate deveni periculoasă şi poate provoca paralizie, orbire şi chiar moartea.
Prin urmare, indiferent de tipul de acnee sau ce fel de coşuri aveţi, nu trebuie să stoarceţi coşurile pentru că vă faceţi mai mult rău decât bine. Apariţia coşurilor are surs diverse. Ţine de la istoricul din familie, până la nivelul hormonal. Inclusiv stresul poate declanşa apariţia coşurilor.
Un coş apare atunci când sebumul rămâne pe suprafaţa pielii şi se amestecă cu celulele moarte de la suprafaţa pielii formând ceea ce se cheamă comedon sau, mai rău, bacteria P. Acnes, care declanşează inflamaţia pielii.
De ce să nu îţi storci coşurile. Cum procedează dermatologul
Dacă atunci când îţi storci un coş vorbim de o tehnică agresivă, care presupune ruperea efectivă a pielii şi pătrunderea bacteriilor de pe piele, în cazul în care mergeţi la dermatolog se schimbă total situaţia.
Medicul vă va face o extracţie folosindu-se de instrumente sterile pentru a debloca porii înfundaţi. Aceştia presează cu atenţie pe zona cu probleme şi ştiu când să se oprească. De asemenea, dermatologul va folosi mănuşi sterile şi curăţă pielea cu alcool, pentru a preveni infecţiile.
Prin urmare, nu vă stoarceţi coşurile, ci încercaţă creme, soluţii pe bază de acid salicilic, benzoil peroxid şi retinol, precum şi medicamente şi tratamente care pot acum trata cu succes acneea.
De ce să nu îţi storci coşurile. Sfaturile Paulei Begoun pentru încăpăţânaţi
O specialistă în cosmetică, Paula Begoun, cunoscută drept „the cosmetic cop”, are totuşi câteva sfaturi pentru cei care nu rezistă să-şi scoată coşurile.
În primul rând, ai nevoie de un instrument spcial, care se numeşte tircomedon. Înainte, spală-te bine pe faţă. Şterge faţa cu un prosop curat, iar tircomedonul aşază-l cu gura pe vârful coşul şi apasă uşor. Nu apăsa prea tare, pentru că te poţi alege cu o rană. După extracţie, aplică pe locul respectiv un produs cosmetic pe bază de benzoyl peroxid sau acid salicilic.