În ciuda faptului că a avut rezultate excelente în acest an, fabrica Dacia se confruntă cu mari probleme. Astfel, în perioada 13 – 18 aprilie 2023, fabrica își va închide porțile. Mai exact, producția va fi sistată temporar, situație ce va duce la întârzieri foarte mari pentru livrările de mașini noi. Motivul real din spatele acestei situații a fost dezvăluit. Citește în continuare de ce fabrica Dacia se închide temporar.
Vești proaste pentru angajații fabricii Dacia, dar și pentru clienții săi. Gigantul de la Mioveni a anunțat că-și va sista activitatea în perioada 13 – 18 aprilie 2023. Situația se datorează problemelor de aprovizionare cu componente electronice. În ultimii doi ani s-au înregistrat numeroase astfel de situații neplăcute.
(CITEȘTE ȘI: Primele imagini cu Dacia Duster 3. Cum arată noul model care va fi comercializat de cei de la Renault)
Dacia se bucură de un real succes, însă problemele apărute pe linia de aprovizionare perturbă serios producția fabricii de la Mioveni. Viorel Ungureanu, președintele sindicatului Dacia, a dezvăluit pentru Libertatea că motivul suspendării activității este lipsa cipurilor. Totodată a ținut să precizeze că fabrica are comenzi suficiente, însă problema cu livrarea componentelor electronice afectează puternic activitatea de producție.
În plus, Ungureanu a anunțat că pe parcursul acestei perioade de inactivitate toți angajații fabricii vor primi 85% din salariu și tichetele de masă aferente zilelor lucrate.
„Avem câteva probleme cu componentele electronice. Perioada de oprire a producției este 13-18 aprilie, dar de fapt e vorba doar de două zile lucrătoare, restul sunt sărbători legale. Pe acele două zile se plătește 85% din salariu și tichete. Avem și o primă de Paște conform contractului colectiv de muncă, care este de 2.304 lei brut, adică 1.750 lei net.
Am crezut că am trecut de problema cu criza cipurilor, dar s-a dovedit că nu este așa. Cu producția suntem constrânși de probleme, dar suntem optimiști, sperăm ca în luna mai să nu mai avem astfel de situații”, a declarat Viorel Ungureanu.
În ultimii doi ani, Dacia a suspendat de mai multe ori activitatea uzinei de la Mioveni. Acest lucru a influențat decisiv planurile inițiale de producție. Totuși, fabrica a avut cifre excelente anul trecut, contorizând o creștere semnificativă a producției față de anul precedent.
Conform datelor furnizate de Asociaţia Constructorilor de Automobile din România (ACAROM), nu mai puțin de 314.228 de unități au fost produse în anul 2022 la uzina Dacia de la Mioveni. Cifrele arată o creștere importantă față de anul 2021, când producătorul auto român a raportat 257.405 de unități.
(CITEȘTE ȘI: Suma incredibilă pentru care se vinde o Dacia 1410 pe OLX. E produsă în 1991, dar arată impecabil)