De ce romanii sunt predispusi sa dea si sa primeasca mita, spaga, bascsis si “mici atentii”? Afla totul de la psihologul CANCAN.ro
Cu siguranta ca oricarui roman I s-a propus ca la un moment al vietii lui sa dea sau sa ia mita sau spaga in schimbul unor beneficii.
In unele limbi nu exista cuvantul spaga in vocabular
Pana ce curand acest fenomen national era considerat normal si practicat in toate aspectele vietii castigatori fiind atat cel care oferea cat si cel care primea. Pagubitul, de cele mai multe ori, era statul al carui buget era considerat inepuizabil.
“Cuvantul romanesc “spaga” este la fel de greu de tradus in alta limba ca si dorul. Spaga se deosebeste putin de mita. Mita reprezinta o suma de bani, un bun sau un anume serviciu in schimbul unui beneficiu. Spaga in schimb este un surplus pe care trebuie sa il platesti peste pretul oficial pentru a obtine beneficiul dorit. In tarile nordice de exemplu acest cuvant nu face parte din vocabular.
Pe vremea comunistilor trebuia sa dai spaga pentru a avea acces la bunuri ‘’ pe sub mana’’ asa cum se spunea atunci . Cei mai multi dintre romani au o atitudine de subordonare fata de autoritate. In mediul rural se stie dai bani la popa, la doctor si la politistul satului altfel nu beneficiezi de bunavointa lor”, a explicat psihologul Cezar Cioc.
„Trebuie sa dai mita”
In ultima vreme anchetatorii au desconspirat profesori care luau mita pentru a-i trece pe studenti examenele, unii dintre studenti chiar fara sa participle la ele, doctori care cerau bani in schimbul pesnionarii pe caz de boala a pacientilor sau preoti care daca nu primeau o anume suma de bani (neimpozitata) lasau mortul neingropat. Aceasta cerere detemina si oferta…..valabil insa si invers.
“Romanii daca nu dau spaga, nu au convingerea ca celalalt face treaba de calitate in favoarea lor. E o imagine in oglinda a propriei atitudini, adica ei nu ar face treaba de calitate in favoarea altcuiva daca nu primesc ceva. Daca nu dai simti ca ramai inafara sistemului iar toti ceilalti avanseaza social iar tu stai pe loc. S-a creat o convingere nationala adanc inradacinata ca trebuie sa dai mita, spaga sau bacsis ca sa avansezi. Sociologii numesc asta contagiune sociala, de aici venind termenul contagios( care se transmite direct de la individ la individ). Romanii dau spaga ca sa obtina beneficii doar pt ei sau apropiatii lor si nu pot vedea dincolo de propriile interese. La noi ce e al tuturor e al nimanui”, a mai spus specialistul.
Vezi cand dai bacsis!
In restaurantele din Romania bacsisul este o sursa serioasa de venituri. In 2015 guvernul a incercat impozitarea acestuia insa la scurt timp a realizat ca este un demers sortit esecului din cauza faptului ca nu se poate controla si verifica in maniera eficienta suma cu care lucratorul in restaurant vine de acasa. “Uneori chelnerii pretind bacsis chiar si pentru servicii de slaba calitate. Planeaza idea ca bacsisul trebuie dat indiferent de oferta sau de calitatea serviciului si nu ar trebui sa fie deloc asa.
––––––––––––––––––––––––––––
CITESTE SI
Toti au citit-o, dar nimeni nu si-a dat seama! Am aflat ce se ascunde in scrisoarea lui Gigi Becali!
––––––––––––––––––––––––––––
Nivelurile ridicate de bacsis din Romania a determinat guvernul sa incerce impozitarea lor. In restaurant este de bun augur sa lasi bacsis doar daca esti impresionat de calitatea serviciilor si comportamnetul personalului. In caz contrar este chiar recomandat sa nu o faci, acesta fiind un mesaj ca ar trebui sa puna mai mult accent pe beneficiile clientului”, a spus Cezar Laurentiu Cioc, psiholog la Institutul de Cercetare si Dezvoltare a Potentialului Uman din Bucuresti. (A.S.)