Atunci când tai o ceapă, celulele ei se “sparg”, eliberând alinaza, o enzimă carcteristică, împreună cu un compus al sulfului.
Acesta din urmă suferă mai multe modificări, sub acţiunea alinazei, până când se transformă într-un compus volatil, ce ajunge la ochi în maxim 30 de secunde.
Problema este că acestă substanţă, având sulf în compoziţie, este iritantă pentru ochi. Când ea atinge corneea, terminaţiile nervoase o “simt” imediat şi îi comunică creierului că în ochi a ajuns un iritant.
La fel se întâmplă când îţi intră în ochi praf, fum sau fard. Imediat, creierul comandă ochiului să producă lacrimi, menite să spele impurităţile. Începi să clipeşti rapid, îţi curg lacrimi şi oricât te-ai strădui nu mai poţi ţine ochii deschişi pentru că, inconştient, încerci să-i protejezi de alte pericole.
Din cauza usturimii ai tendinţa să te ştergi la ochi, iar dacă mai ai încă pe mână zeama de la ceapă, nu faci decât să înrăutăţeşti situaţia.