Anual, atât credincioșii catolici, cât și cei ortodocși se pregătesc intens pentru sărbătoarea sfântă a Paștelui. Ce este neștiut de marea majoritate? Ei bine, cu toții am observat că Paștele Catolic pică, de regulă, mai devreme față de cel ortodox, însă nu mulți au aflat care este motivul. Metoda de calcul a fost stabilită în cadrul Sinodului Ecumenic de la Niceea, în anul 325.
Totul are legătură cu echinocțiul de primăvară, ținându-se cont și de luna plină următoare. Sărbătorile nu coincid pentru că cele două biserici se folosesc de calendare diferite pentru a stabili ziua Paștelui.
În timp ce Paștele catolic e calculat potrivit calendarului gregorian, cel ortodox continuă să fie calculat după calendarul iulian. Deși datele de prăznuire a Paștelui diferă de cele mai multe ori, creștinii urmează aceleași tradiții. Iată în ce date vor fi Paștele catolic și Paștele ortodox în următorii ani!
2023 – 16 aprilie
2024 – 5 mai
2023 – 9 aprilie
2024 – 31 martie
Următoarea dată în care cele două sărbători vor coincide va fi 20 aprilie 2025.
Bisericile ortodoxe nu au acceptat reforma gregoriană din secolul al XVI-lea pentru motive de ordin confesional, menținând mai departe calendarul iulian, care de atunci înainte s-a numit „calendar pe stil vechi”.
Cu timpul, diferența dintre cele două calendare, care la sfârșitul secolului al XVI-lea era de 10 zile, a continuat să crească, încât după 1900 ea a ajuns să fie de 13 zile. Nevoia de armonizare a calendarului în toate domeniile vieții publice a făcut ca și bisericile ortodoxe să reflecteze la îndreptarea calendarului lor.
(VEZI ȘI: CALENDAR ORTODOX PENTRU LUNA APRILIE 2022. CE MARI SFINŢI SUNT POMENIȚI LUNA ACEASTA)
România a adoptat reforma calendarului în anul 1919, când ziua de 1 aprilie pe stil vechi a devenit 14 aprilie pe stil nou.
Congresul interortodox ținut la Constantinopol în 1923 a hotărât îndreptarea calendarului și în bisericile ortodoxe, rămânând însă la latitudinea fiecărei biserici locale autocefale momentul oportun aplicării corecției calendarului.
Tot aici s-a hotărât ca data Paștilor în Biserica Ortodoxă de pretutindeni să se calculeze după calendarul iulian, până când toate bisericile ortodoxe autocefale vor adopta calendarul îndreptat, evitându-se astfel diferențele liturgice din sânul Ortodoxiei.