De ce nu se mai sărbătoreşte, de fapt, Sfântul Gheorghe, pe 23 aprilie? Motivul real pentru care s-a mutat

Publicat: 14/04/2022 | 20:02
Icoană cu Sfântul Gheorghe. Sursă foto: Antena 3

Sărbătoarea de Sfântul Gheorghe este o ocazie pentru creștinii care au nume derivate din cel al sfântului. Până de curând, aceasta era serbată pe 23 aprilie, dar s-a decis la nivelul bisericii să se serbeze în altă zi. 

Aproape un milion de români își sărbătoresc anual ziua onomastică de Sfântul Gheorghe. Nu doar numele de Gheorghe este serbat, ci și George, Georgeta, Georgiana, Geta, Gina, Gelu, Geo, Gică, Gherghina, Ioiga, Iordache și multe alte derivate. 

„Zi în care credincioșii ortodocși de pretutindeni sunt chemați să-și îndrepte atenția spre lucrarea mântuitoare a Domnului Iisus Hristos săvârșită în această zi, în care a stat cu trupul în mormânt, dar cu sufletul S-a coborât în iad și a eliberat de acolo sufletele drepților ținute până atunci în întuneric, apoi a deschis raiul, făcându-l accesibil tuturor celor ce vor crede în El”, a declarat Arhim. Chiril Lovin, coordonatorul Departamentului Carte de cult al Patriarhiei Române, şi slujitor la Mănăstirea Antim din București. (CITEȘTE ȘI: Ştefan Bănică Jr, anunţul momentului despre relaţia cu Lavinia Pârva, la scurt timp după scandalul cu Irina Fodor: „Are nevoie de spaţiu, de libertate”)

Când se sărbătorește Sfântul Gheorghe. Motivul pentru care i s-a schimbat data 

Conform coordonatorului Departamentului „Carte de cult” al Patriarhiei Române, Sfânta și Marea Sâmbătă reprezintă ziua în care începe biruința lui Iisus Hristos asupra iadului. Ca urmare, creștinii trebuie să se pregătească prin ajunare pentru praznicul Învierii Domnului. În cadrul ajunării, creștinii țin post negru până seara, iar la cina pot mânca doar alimente de post. 

Acesta ar fi motivul pentru care, în anul 2022, Sfântul Gheorghe se va sărbători pe data de 25 aprilie, odată cu slujba (Vecernia și Utrenia), dar și Sfânta Liturghie (cu lecturile potrivite) pentru pomenirea Marelui Mucenic. (CITEȘTE ȘI: Sfidare totală și pe față a autorităților! Frații Cobra și Tristan Tate nu sunt afectați de controlul procurorilor și afișează în continuare atitudini arogante atât pe rețelele de socializare cât și în oraș!)

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult