Tot mai multe persoane se întreabă de ce nu se fierbe mierea de albine. Această întrebare porneşte de la un mit care a fost mediatizat prin mai multe articole care au apărut în ultimii ani.
În acest articol încercăm să răspundem la întrebarea de ce nu se fierbea mierea de albine, dar vorbim şi despre alte mituri legate despre acest
minunat aliment.
Cei mai mulţi care se întreabă de ce nu se fierbe mierea de albine folosesc acest produs ca îndulcitor, în locul zahărului. Principala deosebire este că mierea de albine are un conţinut ridicat de minerale, vitamine şi enzime active. Problema este că toţi aceşti micronutrienţi se distrug la temperaturi mai mari de 40 de grade Celsius.
Mierea e albine conţine cantităţi foarte mici de hidroximetilfurfurol (HMF), o aldehidă care apare prin dezhidratarea unor zaharuri. Concentraţia acesteia creşte la o temperatură de peste 40 de grade Celsius.
De ce nu se fierbe mierea de albine. Ce spun studiile
Potrivit studiilor, chiar dacă prin adăugarea mierii în ceaiuri creşte cantitatea de HMF, aceasta nu devine toxică. Singura problemă este că prin încălzirea mierii de albine la temperaturi mai mari de 40 de grade Celsius, enzimele din aceasta încep să se distrugă, ceea ce reduce foarte mult proprietăţile curative ale mierii.
Trebuie să ştiţi că mierea proaspătă naturală conţine cantităţi mici de HMF, sub 15mg/kg, în condiţiile în care standardul specificat în Codex Alimentarius este de 40mg/kg.
De altfel, în cercetările de laborator, cantitatea de HMF din
miere este un indicator important al calităţii mierii de albine şi arată dacă au fost adăugate zaharuri sau a fost prelucrat termic excesiv.
De ce nu se fierbe mierea de albine. O comparaţie cu alte alimente
Mierea proaspata naturala contine cantitati foarte mici de HMF (mai putin de 15mg/kg) iar standardul specificat in Codex Alimentarius este de 40mg/kg. Mai mult, trebuie să ştiţi că în fiecare zi consumăm mâncăruri cu cantităţi de HMF din grătare, fripturi, pâine, biscuiţi, bere sau cafea. Mierea încălzită, pusă în ceai conţine o doză foarte mică de HMF în comparaţie cu alte alimente. De exemplu, zahărul are o concentraţie de HMF de 100 mai mare.
De ce nu se fierbe mierea de albine? În primul rând pentru că îşi pierde din calităţile benefice pentru sănătate. Încercaţi să nu adăugaţi miere de albine, pe cât se poate, în ceaiuri care au sub 40 de grade Celsius.
Mierea conţine numeroşi antioxidanţi şi are o compenentă antiinfecţioasă, fiind folosită des pentru vindecarea tusei, bolilor intestinale şi în rănile pielii. De asemenea, mierea de albine este o sursă de carbohidraţi. Se mai spune despre miere că poate vindeca mai multe tipuri de alergii sezoniere.
Mierea este antifungică şi hrănitoare, ajută la asimilarea calciului în organism, are efect antibacterian atât în diverse probleme interne, cât şi externe ale organismului.