Vești mai puțin bune vin pentru o parte dintre români. Se pare că banii pe cardurile de alimente nu intră în prima jumătate a lunii februarie. Plata se va face în a doua parte a lunii și asta pentru că este necesară mai întâi o actualizare a bazei de date. Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a făcut câteva precizări importante în acest sens.
Ministrul Adrian Câciu a anunțat, duminică, la Alba Iulia, că prima tranșă din acest an pentru voucherele sociale va fi acordată în a doua jumătate a lunii februarie, fiind necesară o actualizare a bazei de date, în condițiile în care a crescut la 2.000 de lei venitul pe care trebuie să-l aibă o persoană eligibilă.
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a vorbit despre banii pe care o parte din români ar trebui să îi primească pe cardurile de alimente. Potrivit declarațiilor acestuia, banii ar urma să intre pe carduri în a doua jumătate a lunii februarie.
Și în anul 2024, 2.5 milioane de cetățeni vor beneficia de aceste carduri sociale pentru alimente și mese calde. Persoanele eligibile vor primi prima tranșă a banilor în a doua jumătate a lunii februarie, iar următoarea alimentare se va face în luna aprilie. Până la finalul anului, românii vor primi câte 250 de lei, în șase tranșe.
„În 2024 vom avea şase tranşe. Prima tranşă va fi acordată la finalul lunii februarie şi fac această precizare: eu am să comunic public pe acest subiect când normele vor fi adoptate, probabil că săptămâna viitoare o să avem normele adoptate, tranşa din februarie va veni după jumătatea lunii februarie.
De ce? Pentru că am ridicat plafonul de eligibilitate la 2.000 de lei faţă de anul trecut, când era plafonul la 1.700 de lei şi pentru acest lucru eligibilitatea se reface pentru toţi cetăţenii care sunt până în 2.000 de lei cu venituri. Mai mult decât atât, avem nevoie şi de bazele de date care sunt la Ministerul Muncii, reajustate în urma indexării pensiilor, care a avut loc la 1 ianuarie 2024”, a declarat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.
Guvernul a luat o măsură fiscal-bugetară, având la bază Ordonanța de Urgență 115/2023. Conform acestei decizii, banii oferiți de la stat, prin programul „Sprijin pentru România”, vor fi mai puțini. Suma se va înjumătăți. Dacă românii cu venituri mici primeau până acum 250 de lei pentru alimente și mese calde, începând cu anul 2025 ajutorul va fi de 125 de lei.
„Cu siguranță va continua programul privind voucherele de alimente, cele de 250 de lei, cu aceeași periodicitate, la două luni acordate, și va continua și programul privind pachetele alimentare pentru persoanele vulnerabile, un program care, la fel, se încheia în anul 2023, cu noua finanțare din programul Persoane defavorizate 2021-2027”, a declarat Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.