De ce nu e bine să te înfometezi? Înfometarea poate avea efecte catastrofale pentru sănătatea noastră. Specialiştii în nutriţie atrag atenţia că, dacă dietele nu au succesul dorit, înfometarea nu este o soluţie. Dimpotrivă, chiar dacă în unele cazuri se pot vedea cu ochiul liber efectele rapide ale acestui proces, în timp, urmările pot fi dezastruoase.
De ce nu e bine să te înfometezi? Atunci când ne infometam pierdem din caloriile pozitive, care ne asigura aportul energetic de peste zi, de aceea prima reacţie va fi de scădere ponderală. Răspunsul normal al organismului va fi să stopeze acest proces ameninţător, interpretând că există un risc major pentru sănătate.
Fiecare om reacţionează diferit în cazul înfometării pentru că depinde foarte mult de starea sănătăţii în general, de cantitatea de grăsime corporală, de masa musculară, de temperatura sau de efortul depus.
De ce nu e bine să te înfometezi? Ce se întâmplă când organismul nu mai are resurse
Procesul din organism se desfăşoară în felul următor: atunci când lipseşte glucoză, principala sursă de energie, corpul se foloseşte de glicogenul din ficat. Dacă însă după 12 ore organismul nu primeşte alte resurse, se ajunge la glicogenul stocat în muşchi, iar abia în câteva zile corpul va începe să consume din depozitele de grăsime. Dar şi grăsimea are rolul ei, peste 10% fiind esenţial pentru supravieţuire.
Când ajunge în acest moment, organismul determină o senzaţie puternică de foame, iar dacă din nou nu primeşte mâncare îşi va extrage resursele necesare din muşchi.
De ce nu e bine să te înfometezi? Chiar dacă multe vedete susţin că se înfometează pentru a slăbi, nu le luaţi exemplul, pentru că riscaţi să vă alegeţi cu boli grave, iar primele semne sunt insomnia, irascibilitatea, constipaţia, hipotermia, senzaţia de slăbiciune, scăderea producţiei hormonilor sexuali şi a imunităţii, erupţii cutanate, deficienţe mari de vitamine ce pot declanşa diverse afecţiuni printre care insuficienţă renală sau cardiacă.
De ce nu e bine să te înfometezi? Organismul e privat de nutrienţi
Alimentele sunt principala sursă de nutrienţi necesari pentru funcţionarea corespunzătoare a organelor. Înfometarea face ca organismul să fie privat de nutrienţi ceea ce va duce treptat la formarea carenţelor.
Acest proces are şi efectul numit Yo-Yo, ceea ce înseamnă că după ce vom observa o slăbire accentuată, pentru că organismul arde masa musculară şi ţesutul adipos pentru a-şi procura energia necesară, vom reveni la alimentaţia pe care o aveam înainte.
Astfel, corpul va reacţiona imediat la alimentele pe care le primeşte din nou şi va începe să stocheze noi depozite adipoase pentru a se apară în cazul unei noi înfometări. Acest proces este cunoscut sub numele de “efectul Yo-yo” şi este deosebit de periculos asupra siluetei, dar şi a psihicului.
De ce nu e bine să te înfometezi? Medicii nutriţionişti vă sfătuiesc să apelaţi la ei cu încredere în cazul în care vă doriţisă slăbiţi pentru a putea stabili o dietă corespunzătoare pentru organismul dumneavostră şi pentru a evita eventualele riscuri la care v-aţi putea expune.