Cireșele sunt la mare căutare în acest sezon, iar prețul lor este pe măsură cererii. Ce nu știu mulți este că sâmburii lor sunt extrem de periculoși. Cei care îi mănâncă pot ajunge chiar la spital, pentru a primi îngrijirile necesare.
Sâmburii de cireșe sunt un real pericol pentru cei care îi mănâncă, fiind toxici. Aceștia conțin o substanță numită cianură de hidrogen. Problema nu este atunci când sunt înghițiți accidental, ci când sunt mestecați sau zdrobiți și permit substanței dăunătoare să iasă din coajă. În situația în care sunt înghițiți cu totul,vor fi eliminați de corp.
În cazul în care ați mâncat sâmburi de cireșe, veți face o intoxicație gravă. Simptomelele cele mai frecvente sunt: dureri de cap, amețeală, confuzie, anxietate și stări de greață. Acestea vor apărea la aproximativ 30 de minute distanță de la ingerare. (CITEȘTE ȘI: Laura Cosoi, făcută să plângă de soţul ei, la doar câteva zile după ce a născut a treia oară! Gestul lui Cosmin a lăsat-o fără cuvinte)
Cu cât cantitatea de sâmburi de cireșe este mai mare, cu atât problemele sunt mai grave. O doză mare de cianură de hidrogen duc la modificarea ritmului cardiac, a tensiunii arteriale, dificultăți respiratorii și chiar insuficiență renală.
În cazuri mai grave, se poate ajunge la convulsii, comă și chiar deces, dacă individul nu este dus de urgență la spital. Doar medicii pot da tratamentul corespunzător pentru tratarea acestei grave intoxicații. Primul pas este lavajul gastric, urmat de administrarea unui antidot. Pe parcursul internării, vor fi verificate constant funcțiile vitale ale pacientului.
Doza minimă pentru a fi considerată letală este de aproximativ 50 de mg de cianură de hidrogen. (CITEȘTE ȘI: Lacul Techirghiol a devenit roz! Cum se explică fenomenul neobișnuit)