De ce nu ar trebui să lăsăm bacșiș la restaurant
Gestul de a oferi bacşiş era iniţial o răsplată pentru serviciile excepţionale prestate de ospătari, coafeze sau taximetrişti, pentru ca apoi să devină aproape obligatoriu. Economiştii şi specialiştii în marketing spun că această practică face mai mult rău decât bine, potrivit Huffington Post.
Există multe motive pentru care ea ar trebui stopată: Încurajează oferirea de salarii mici ospătarilor. Mizând pe bacşiş, patronii de restaurante şi baruri oferă angajaţilor salarii foarte mici – de regulă, salariul minim pe economie.
Bacşişul este discriminatoriu. Orice ospătar ştie că bacşişul este imprevizibil şi reflectă prea puţin calitatea serviciilor oferite clienţilor. De foarte multe ori, aspectul fizic al chelnerului este mai important decât orice alt criteriu.
De exemplu, că blondele suple, cu un bust generos primesc mai mult bacşiş de la clienţi – a demonstrat lucrul acesta Michael Lynn, de la Universitatea Cornell (SUA), în urma unui studiu la care au participat 432 de ospătăriţe.