20 de ani de la răpirea jurnaliștilor români în Irak. „PUTREZEAM într-o groapă”
DECLARAȚII EXCLUSIVE
Acasă » Știri » De ce este necesar referendumul propus de Oprescu pe tema eutanasierii cainilor fara stapan?

De ce este necesar referendumul propus de Oprescu pe tema eutanasierii cainilor fara stapan?

De: Cancan 09/09/2013 | 18:31
De ce este necesar referendumul propus de Oprescu pe tema eutanasierii cainilor fara stapan?

Primarul general Sorin Oprescu a anuntat, miercurea trecuta, ca municipalitatea va organiza un referendum privind eutanasierea cainilor fara stapan.
 

Astfel, bucurestenii vor trebui sa raspunda cu DA sau NU la intrebarea: “Sunteti de acord cu eutanasierea cainilor fara detinator capturati pe domeniul public al municipiului Bucuresti si neadoptati in termenul prevazut de lege?”

Sorin Oprescu

“Din pacate, e o problema care treneaza de zeci de ani, pierduta in tot felul de dispute, de interese meschine. Aceasta problema nu se poate rezolva decat prin unitate si solidaritate a intregii populatii. Indiferent de culoarea politica, de apartenenta la un ONG sau altul, trebuie sa ne unim fortele pentru a actiona constructiv, cat mai rapid si concret pentru rezolvarea acestei situatii”, explica Sorin Oprescu.


Pierduti in hatisul legislativ din Romania

Referendumul pe tema eutanasierii cainilor fara stapan este necesar, sustine Oprescu, intrucat cadrul legislativ este ambiguu in acest moment. Astfel, Ordonanta de urgenta 155, din 2001 privind gestionarea câinilor fără stăpân permite eutanasierea acestora daca, intr-un termen de 7 zile de la capturare, nu au fost revendicaţi sau adoptaţi. Legea 227 din 2002 reglementeaza acelasi lucru.

“In schimb, in octombrie 2007, fostul senator PC Marius Marinescu s-a batut in Parlament pentru modificarea Legii 205 din 2004 pentru protecţia animalelor, iar din ianuarie 2008 aceasta a fost adoptata. Aceasta prevede faptul ca “este interzisă eutanasierea câinilor, a pisicilor şi a altor animale, cu excepţia animalelor cu boli incurabile constatate de medicul veterinar”, precizeaza Oprescu.

Initial, “legea lui Marinescu” se referea la animalele cu detinator, dar la presiunea ONG-urilor aceasta a avut efecte si asupra animalelor fara stapan.

Maidanez

Mai departe, parlamentarii au votat Legea 9/2008, care modifica legea 205 din 2004, dar in acelasi sens. Mai exact, sa nu se permita eutanasierea. Acest act normativ ingreuneaza si mai mult activitatea, impunand conditii impovaratoare pentru autoritatea locala legate de protectia animalelor.

In 2011, reprezentantii PDL au cerut modificarea legii 227/2002, care in esenta permitea eutanasierea. Proiectul de lege al PDL-ului a fost atacat de USL la Curtea Constitutionala. La 11 ianuarie 2012, magistratii au declarat eutanasierea neconstitutionala. Astfel ca, in acest moment, autoritatile pot omori doar cainii bolnavi, in baza unor documente care atesta boala incurabila a cainilor, semnate de medicii veterinari .

Mai mult, Decizia Curtii Constitutionale nr. 1 din 11 ianuarie 2012, publicata in Monitorul oficial in 23 ianuarie 2012, prevede faptul ca “comunitatile nu pot decide in niciun caz eutanasierea cainilor”.
 

„Asteptam ca Parlamentul sa ia o decizie imediata, desi de 23 de ani plimba responsabilitatea… Iar iubitorii de animale, sa-si asume responsabilitatea, si daca vor sa salveze cainii, sa-i tina in adaposturi. Sau le cerem bucurestenilor vina la referendum, sa decida singuri? Sa puna presiune pe cei care i-au ales? Pentru ca da, tragedia lui Ionut nu poate trece neobservata”, a declarat primarul Oprescu.
 

Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor, subfinantata pe vremea PDL

Oprescu considera ca acuzatiile PDL referitoare la felul in care a gestionat programul cainilor fara stapan din Capitala sunt nefondate. Astfel, desi democrat-liberalii spun ca Oprescu a avut la indemana toate parghiile pentru a se ocupa de aceasta problema, dar nu a facut nimic in acest sens, primarul spune ca i s-au pus in continuu piedici.

copil caine

Mai exact, pe vremea in care PDL detinea majoritatea in Consiliul General, i-a fost respins de 7 ori proiectul privind infiintarea unui adapost pentru cainii fara stapan. Mai mult, consilierii PDL au refuzat sa aloce bani pentru caini, astfel ca Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) a fost subfinantata de Consiliul General in toata perioada 2008-2012.

Ca lucrurile au stat astfel o demonstreaza chiar cifrele. Astfel, bugetul ASPA a fost de 2,929 milioane de lei in 2009, 1,726 milioane lei – in 2010, 4,647 milioane de lei- in 2011, respectiv 4, 288 milioane de lei in 2012.

Bugetul ASPA, de aproape 5 ori mai mare in 2013

In vreme ce legile referitoare la eutanasiere s-au tot schimbat, reprezentantii Primariei Generale au solicitat suplimentarea bugetului ASPA pe 2013, iar in Consiliul General au fost introduse 4 hotarari, aprobate pe 31 iulie.

“Am fost acuzati ca nu am facut nimic pana acum, insa cetatenii trebuie sa stie ca bugetul institutiei a fost votat in luna aprilie, proiectele au avut nevoie de perioada de dezbatere publica prevazuta de lege, apoi a votului in CGMB, data la care proiectele au intrat in vigoare fiind 8 iulie, pentru ca dupa votul acordat de consilierii generali a fost necesara completarea proiectelor cu amendamentele votate si apoi o alta perioada prevazuta de lege, in care Prefectura sa valideze documentul. Procedura de licitatie a fost initiata imediat intrarii in vigoare a hotararilor CGMB, fiind necesara si indeplinirea termenului legal prevazut de OUG 34 pentru licitatie”, precizeaza reprezentantii Primariei Generale.

In tot acest timp, la nivelul ASPA s-a creionat o strategie de rezolvare a problemei cainilor fara stapan. Astfel, s-a facut o estimare a populatiei canine comunitare: circa 64.000 de caini fara stapan, conform normativelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii. De asemenea, au fost identificat zonele cu risc din Bucuresti si s-a actionat pentru reducerea haitelor cu potential agresiv. Actiunile ASPA au vizat cu preponderenta zona cu scoli, spitale si parcuri.

In 2013, ASPA functioneaza cu un buget aprobat de 18,6 milioane de lei. Pana la 31 august au fost efectuate plati de 2.8 milioane de lei, astfel:
– Constructie adapost Mihailesti: 854.000 RON
– Sterilizari cabinete private: 170.000 RON
– Hrana pentru animale, medicamente si materiale sanitare: 70.000 RON
– Salarii 468.000 RON (47 de angajati/ 8 luni )
– Taxe aferente salariilor: 160.000 RON
– Utilitati (curent electric, gaz, apa): 162.000 RON
– Carburanti auto: 22.000 RON
– Reparatii auto: 4.400 RON
– Posta, telecomunicatii, internet: cca 40.000 RON
– Chirie sediu: 20.000 RON


Amenzi pentu cainii nedeclarati

Pe 31 mai 2013, patru dintre propunerile noii conduceri ASPA au fost aprobate in Consiliul General al Municipiului Bucuresti. Este vorba, de pe o parte, de Hotararea nr. 145 din 31 mai 2013 privind controlul reproductiei animalelor in municipiul Bucuresti. Prin intermediul acesteia bucureştenii, societatile comerciale, ONG-urile si institutiile care au câini şi nu îi declară pana la sfarsitul acestui an, de la 1 ianuarie 2014 risca amenzi de 3.000 de lei, pentru fiecare caine nedeclarat. Cei care vor opta pentru nesterilizare vor plăti o taxă anuală de 150 de lei pentru fiecare caine.

oprescu

O alta hotarare priveste externalizarea serviciilor de capturare a cainilor comunitari. In acest moment, este in curs procedura de achizitie, care urmeaza sa se finalizeze saptamana aceasta. Prin aceasta se urmareste reducerea timpului de raspuns in rezolvarea situatiilor din teren si cresterea capacitatii de prindere.

Hotararea nr. 146 priveste sterilizarea cainilor maidanezi, in bazele ASPA, cu ajutorul medicilor veterinari subcontractati, iar cel de-al patrulea act normative vizeaza subcontractarea sterilizarii cainilor cu si fara detinator, in cabinete medicale private. ASPA achita serviciul de sterilizare, pentru cainii detinator, care vor sa ii sterilizeze. Astfel se reduce potentialul de caini nedoriti, care ulterior sunt abandonati de detinatori pe domeniul public.


Cainii se pot steriliza gratuit in 23 de cabinete veterinare

Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor a început în 26 august programul de sterilizare gratuită a câinilor cu deţinător. Programul este destinat doar persoanelor care au domiciliul în Bucureşti, fiind derulat prin 23 de cabinete veterinare, in baza HCGMB nr. 147/2013

Autoritatea va plăti 98 de lei pentru o operaţie de sterilizare a unui câine-mascul şi 120 de lei pentru intervenţia în cazul unui câine-femelă, preţurile fiind stabilite în urma licitaţiei finalizate de instituţie în luna august.

In ultimul an, in Bucuresti au fost sterilizati 6.512 caini, 3.305 in adaposturile ASPA din Mihailesti si Pallady si 3.207 in cabinetele veterinare partenere, in baza HCGMB nr. 16/2010.
 

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Babs, de nerecunoscut! Cum arată acum fosta iubită a lui Dorian Popa. Operațiile estetice i-au schimbat complet înfățișarea
Babs, de nerecunoscut! Cum arată acum fosta iubită a lui Dorian Popa. Operațiile estetice i-au...
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Fabrica ce a ajuns o ruină. Era unică în Europa de Est, iar cândva era cea mai mare și modernă de acest tip din întregul Orient
Fabrica ce a ajuns o ruină. Era unică în Europa de Est, iar cândva era...
Culiță Sterp a făcut anunțul momentului, după patru ani de la jaf: „Mi-am găsit seiful”
Culiță Sterp a făcut anunțul momentului, după patru ani de la jaf: „Mi-am găsit seiful”
Rotația Pământului încetinește și asta ar putea fi explicația pentru cantitatea de oxigen pe care o avem
Rotația Pământului încetinește și asta ar putea fi explicația pentru cantitatea de oxigen pe care...
Trump vrea tot: SUA cer Ucrainei 100% din veniturile obținute din resursele naturale. Plus dobândă
Trump vrea tot: SUA cer Ucrainei 100% din veniturile obținute din resursele naturale. Plus dobândă
Noi imagini cu suspecții din cazul bărbatului din Ilfov, torturat până la moarte: Au încercat cardul victimei imediat după tâlhărie
Noi imagini cu suspecții din cazul bărbatului din Ilfov, torturat până la moarte: Au încercat...
Ce semnifică, de fapt, marcajul „linie dublă continuă” și ce pățești dacă-l încalci?
Ce semnifică, de fapt, marcajul „linie dublă continuă” și ce pățești dacă-l încalci?
Se trece la ora de vară în România! Cum va fi afectat mersul trenurilor
Se trece la ora de vară în România! Cum va fi afectat mersul trenurilor
"Ceasul rău l-a dus acolo" Constantin a fost găsit fără suflare în Iași, la trei...
Schimbarea de look la care a apelat Cristina Șișcanu. Vedeta TV a postat rezultatul final. „Superb!”
Schimbarea de look la care a apelat Cristina Șișcanu. Vedeta TV a postat rezultatul final....
Kit-ul de supraviețuire pe care orice cetățean trebuie să îl aibă în locuință! Avertismentul din partea Comisiei Europene
Kit-ul de supraviețuire pe care orice cetățean trebuie să îl aibă în locuință! Avertismentul din...
"A plecat la marea armată de îngeri din cer". Alex, militarul găsit împuşcat în cap...
BANCUL ZILEI. Știți ce face o păpușă gonflabilă după o partidă de amor?
BANCUL ZILEI. Știți ce face o păpușă gonflabilă după o partidă de amor?
Topul produselor Parkside la Kaufland: Ustensile electrice fără fir pentru curăţenia de primăvară
Topul produselor Parkside la Kaufland: Ustensile electrice fără fir pentru curăţenia de primăvară
Ce spune cafeaua ta preferată despre tine?
Ce spune cafeaua ta preferată despre tine?
Îl mai ții minte pe fotbalistul Nicolae Mitea, fostul iubit al Ralucăi Tănase și al Andreei Tonciu? De necrezut, cum arată acum sportivul de 40 de ani și ce s-a mai aflat despre el
Îl mai ții minte pe fotbalistul Nicolae Mitea, fostul iubit al Ralucăi Tănase și al...
Doi români au dat lovitura și au un succes nebun cu afacerea lor. E în top în lume și au primit finanțări de 15 miliarde de dolari
Doi români au dat lovitura și au un succes nebun cu afacerea lor. E în...
Cum e cel mai bine să rambursezi anticipat un credit ipotecar luat pe 30 de ani. Așa plătești mult mai puțină dobândă. Se aplică la Banca Transilvania, BCR, BRD, ING, CEC Bank sau Raiffeisen
Cum e cel mai bine să rambursezi anticipat un credit ipotecar luat pe 30 de...
Marele actor pe care România l-a pierdut. Românii l-au uitat complet: Îți lipsea. Ți-era dor
Marele actor pe care România l-a pierdut. Românii l-au uitat complet: Îți lipsea. Ți-era dor
Ora de vară 2025. Se rămâne permanent la ORA DE IARNĂ. De ce s-a renunţat la schimbare orei
Ora de vară 2025. Se rămâne permanent la ORA DE IARNĂ. De ce s-a renunţat...
Gadget-ul momentului! Cele mai bune căști de gaming true wireless pentru PS5, PC și mobile
Gadget-ul momentului! Cele mai bune căști de gaming true wireless pentru PS5, PC și mobile
Doliu în televiziune. A murit marele prezentator TV. A fost un actor uimitor. A primit medalia de onoare
Doliu în televiziune. A murit marele prezentator TV. A fost un actor uimitor. A primit...
Mare succes financiar pentru aceste zodii. Se vor îmbogăți
Mare succes financiar pentru aceste zodii. Se vor îmbogăți
Lună aprilie ciudată în România! Meteorologii Accuweather anunță ninsori, viscol și temperaturi de iarnă
Lună aprilie ciudată în România! Meteorologii Accuweather anunță ninsori, viscol și temperaturi de iarnă
Celebrul milionar care şi-a tocat întreaga avere de peste 20 de milioane de euro şi nu regretă deloc: Aş face totul la fel. Sunt fericit
Celebrul milionar care şi-a tocat întreaga avere de peste 20 de milioane de euro şi...
Filmările pentru Insula Iubirii sezon9 s-au încheiat:„Emoțiile ating cele mai înalte cote, trăirile sunt mai puternice ca oricând”
Filmările pentru Insula Iubirii sezon9 s-au încheiat:„Emoțiile ating cele mai înalte cote, trăirile sunt mai...
Sfârşit tragic:
Sfârşit tragic: "Amândoi erau arși”. Un bărbat şi-a ucis soţia, iar apoi și-a luat viața...
Care sunt cei mai sănătoși pești. Alegerea foarte ieftină care e peste somon
Care sunt cei mai sănătoși pești. Alegerea foarte ieftină care e peste somon
Cum trebuie să cureți bijuteriile din aur alb ca să strălucească din nou și să arate ca noi. Ai nevoie de două ingrediente banale, toată lumea le are în casă
Cum trebuie să cureți bijuteriile din aur alb ca să strălucească din nou și să...
Apariția Biancăi Drăgușanu la „Din Dragoste”, comentată de Mircea Radu. Ce spune prezentatorul despre femeia de astăzi: „Ce preț a plătit pentru a fi…”
Apariția Biancăi Drăgușanu la „Din Dragoste”, comentată de Mircea Radu. Ce spune prezentatorul despre femeia...
×