Părinţii sunt destul de obişnuiţi cu durerea intensă şi ascuţită a tălpilor care păşesc din greşeală pe o piesă Lego, la fel cum copiii sunt familiari cu replica imediată: “De câte ori ţi-am spus să-ţi strângi jucăriile?”
Şi pentru că nimic nu poate fi mai rău decât să calci pe o cărămidă de jucărie, oamenii de ştiinţă au simţit nevoia să găsească o explicaţie pentru intensitatea durerii. În primul rând, se pare că aceste jucării sunt confecţionate dintr-un plastic extrem de dur, numit plastic ABS, care este realizat din combinarea a 3 tipuri de materiale diferite.
Rezistenţa, duritatea şi strălucirea sunt primele 3 calităţi pe care ni le dorim de la piesele Lego. Însă atunci când acestea se întâlnesc, jucăria devine o adevărată forţă dezlănţuită care nu cedează sub presiune. Atunci când calci pe o astfel de cărămidă de jucărie, toată greutatea ta se concentrează în punctul de contact, care de cele mai multe ori este o margine foarte ascuţită a piesei Lego. Oamenii de ştiinţă spun că talpa piciorului poate avea peste 200.000 de receptori senzitivi; din cauză că jucăria nu cedează atunci când calci pe ea, forţează presiunea greutăţii să revină înapoi în picior, provocând dureri îngrozitoare.
Ruxandra Patru