De ce divorteaza la Primarie Gabriela Cristea si Marcel Toader?
Gabriela Cristea si-a anuntat sotul printr-un sms sa se prezinte la oficiul Starii Civile Sector 1, Marcel Toader nu i-a raspuns, iar ea a facut acelasi anunt si intr-o emisiune de televiziune ca sa fie sigura ca sotul ei va ajunge la divort. De altfel, cei doi au trait o frumaosa poveste de dragoste, iar in 2008 au decis sa-si uneasca destinele. Acum ei au de acum la dispozitie 30 de zile, iar apoi daca sunt inca decisi sa divorteze vor semna actele pentru despartirea definitiva urmand sa primeasca acasa documentele care vor atesta ca sunt liberi ca pasarea cerului.
Gabriela Cristea si Marcel Toader nu sunt singurele personaje mondene care au ales sa termine relatia la starea civila, printre vedele care au mai procedat asa se numara si Sylvia si Andrei de la Alb Negru.
De altfel, de la inceputul anului 2013 si pana in prezent 47 de cupluri din Sectorul 1 au divortat gratuit pe cale administrativa la Directia Generala de Stare Civila si Evidenta a Persoanei Sector 1. In cursul anului 2012 au apelat la aceasta modalitate de divort 150 de cupluri din Sectorul 1. De la sfarsitul anului 2010, cand a intrat in vigoare Legea nr. 202 care reglementeaza divortul pe cale administrativa si pana in prezent aproximativ 357 cupluri din Sectorul 1 si-au desfacut casatoria pe cale administrativa. Varsta medie a cuplurilor care s-au despartit pe cale administrativa este de sub 30 de ani. Marea majoritate a acestor cupluri au varsta cuprinsa intre 23 si 30 de ani, iar durata medie a casatoriilor desfacute pe cale administrativa este de doi – patru ani.
Cum se face divortul pe cale administrativa?
Prin Legea nr. 202/2010 privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor, intrata in vigoare la data de 25.12.2010, a fost reglementat divortul pe cale administrativa care face posibila desfacerea casatoriei in termen de 30 de zile prin intermediul notarului public sau al ofiterului de stare civila de la locul incheierii casatoriei sau al ultimei locuinte comune. Conditiile pentru admisibilitatea acestui tip de divort sunt ca ambii soti sa fie de acord cu desfacerea casatoriei, sa se inteleaga asupra numelui pe care il vor purta ulterior, sa nu aiba copii minori, rezultati din casatorie sau adoptati si niciunul dintre soti sa nu fie pus sub interdictie.
Cuplurile care locuiesc sau care s-au casatorit in Sectorul 1 si care doresc desfacerea casatoriei pe cale administrativa trebuie sa depuna la Registratura Directiei Generale de Stare Civila si Evidenta a Persoanei din Bd. Maresal Averescu nr. 17, Biroul de Casatorii urmatoarele documente:
•Certificatele de nastere in original si fotocopie;
•Certificatul de casatorie in original si fotocopie;
•Actele de identitate in original si fotocopie;
•cinci timbre fiscale de un leu.
Ofiterul de stare civila care inregistreaza cererea sotilor le va acorda acestora un termen de 30 de zile pentru impacare. La expirarea acestui termen, daca decizia sotilor ramane neschimbata, ofiterul de stare civila constata desfacerea casatoriei si elibereaza fiecaruia dintre fostii soti, in termen de 15 zile, cate un exemplar original al certificatului de divort, fara a se face vreo mentiune despre culpa sotilor.
De altfel, divortul la un notar poate pleca chiar de la 400 de lei si poate ajunge pana la 600 de lei. (Alex Saulea)