De ce ciocnesc oamenii pahare cu șampanie de Anul Nou? Motivul datează din urmă cu 1.500 de ani

Publicat: 31/12/2024 | 08:43

Mai sunt doar câteva ore până la trecerea în noul an, iar românii s-au pregătit deja pentru noaptea de Revelion. Șampania este nelipsită în această noapte pentru că oamenii s-au obișnuit să ciocnească un pahar la ora 00. Totuși, este important de precizat că acest obicei are origini vechi. Motivul pentru care s-a născut tradiția datează din urmă cu 1.500 de ani.

Românii au grijă să se bucure de o masă îmbelșugată în noaptea dintre ani. Peștele, carnea de porc, strugurii, leguminoasele (fasolea, lintea, mazărea, soia, năut), pâinea și sarea sunt considerate alimente care aduc noroc de Revelion. De asemenea, șampania este nelipsită.

Citește și: Revelion 2025. Ce NU ai voie sub nicio formă să faci în noaptea dintre ani

Motivul pentru care oamenii ciocnesc pahare cu șampanie de Revelion

Românii se bucură din plin de Revelion și s-au pregătit intens pentru acest moment. De asemenea, unii oameni au grijă să nu abată de la obiceiurile bine cunoscute precum îmbrăcămintea roșie, sărutul de la miezul nopții și, bineînțeles, ciocnitul paharelor de șampanie.

Această tradiție a luat naștere în urmă cu 1.500 de ani, însă a căpătat popularitate abia acum câteva secole. La acea vreme, șampania era considerată o băutură pentru oamenii bogați, fiind consumată la evenimente festive.

Există persoane care susțin că șampania era consumată de Revelion încă de pe timpul lui Iulius Cezar. Totuși, tradiția a devenit cunoscută în anii 1800. Petrecerile de Anul Nou erau profitabile pentru cei care le organizau, iar localurile serveau diferite tipuri de băuturi.

Oamenii din înalta societate erau cei care obișnuiau să bea șampanie în urmă cu mulți ani, însă tradiția a devenit cu timpul populară și în clasa de mijloc. Această băutură a ajuns cunoscută și datorită reclamei care i se făcea.

Totuși, nu există dovezi concrete care să susțină că ciocnirea paharelor de șampanie în noaptea dintre ani aduce vreun beneficiu. Oamenii aleg să se bucure de acest obiceiu pentru a sărbători cum se cuvinte Revelionul, alături de persoanele dragi.

În majoritatea culturilor, noaptea dintre ani este considerată un portal către un nou început, o oportunitate ideală de reevaluare a relațiilor cu cei din jur și, de ce nu, spre o nouă viață. Românii acordă o atenție specială tradițiilor și superstițiilor de Revelion, crezând și sperând că modul în care întâmpină noul an le va influența reușitele din viitor.

Citește și: Masa de Revelion 2025. Rețeta simplă și rapidă de creveți flambați cu coniac, usturoi și pătrunjel pentru musafirii care iubesc fructele de mare