De ce au ajuns copiii din Mehedinți la spital cu toxiinfecție alimentară. Ce conținea mâncarea

Publicat: 26/09/2024 | 14:17
sursă foto: Pixabay

Răstunare de situație în cazul copiilor din Mehedinți care au ajuns la spital cu toxiinfecție alimentară, după ce au mâncat o paste cu șuncă prin programul ”o masă caldă” . În urma analizelor de laborator, inspectorii Direcției Sanitare Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor au făcut publice rezultatele. Mâncarea era contaminată cu o bacterie periculoasă.

A fost activat Planul Roșu de intervenție în Mehedinți. 115 copii, 3 adulți au ajuns la spital cu toxiinfecție alimentară după ce au mâncat paste cu șuncă primite la școală – prin programul ”Masă Sănătoasă”. Într-un timp record, forțele de ordine au fost mobilizate de urgență pentru a transporta bolnavii la unitățile medicale. NU RATA: Intoxicație cu fum într-un hotel din Olimp. ISU Constanța a activat planul roșu de intervenție VIDEO

O parte dintre părinți și-au dus copiii la spital cu mașinile personale. Bolnavii au fost distribuiți în trei spitale: Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Craiova, Spitalul Municipal Băilești și SJU Drobeta-Turnu Severin.  Incidentul a avut loc în urmă cu o săptămână, iar în tot acest timp , iar mâncarea a fost distribuită în mai multe instituții de învățământ de către aceeași firmă de catering.

Mâncarea distribuită în școli era contaminată cu o bacterie periculoasă

După ce probele de mâncare au ajuns în laboratorul de analize, inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor au descoperit că pastele cu șuncă erau contaminate cu bacteria Listeria monocytogenes. În funcție de severitatea infecției și de persoana infectată, contaminarea cu această bacterie poate provoca febră, dureri musculare, dureri de cap, greață, vărsături și diaree.  Comisarii Protecției Consumatorilor (ANPC) au suspendat temporar activitatea firmei de catering și au amendat societatea cu suma de 30.000 de lei.

”Din produsul finit, din cele șapte probe, două probe au ieșit pozitive, deci este prezentă Listeria monocytogenes, iar etapa următoare constă în faptul că trebuie tipizată la un laborator din București. e fac aceste controale pentru a depista exact care poate fi sursa contaminării. Sursa contaminării poate fi de la operatorii economici printr-o contaminare directă, adică mâinile personalului sau există posibilitatea ca atunci când această șuncă a fost preparată să fi fost contaminată la rândul ei, deci în momentul preparării”, a transmis Adriana Ganea, purtător de cuvânt Directia De Sănătate Publică din Mehedinți, pentru Digi24.

Firma de catering va rămâne în continuare închisă până când se va depista sursa exactă a apariției bacteriei în mâncare. Pentru reluarea activității, Inspectorii Direcției de Sănătate Publică din Mehedinți vor demara mai multe controale, în acest fel urmărind dacă problemele descoperite au fost remediate. Citește și: Prețurile au bubuit pe litoral. Cât au ajuns să plătească părinții pentru un colac, un set de găletușe și o saltea gonflabilă pentru copii

 

This browser does not support the video element.