De ce ar trebui sa consumi doar sucuri naturale! Ce risti atunci cand bei bauturi acidulate
Nu numai ca multe persoane, adulTi Si copii, obiSnuiesc sa consume zilnic bauturi acidulate fara sa-Si faca nici cea mai mica grija pentru sanatate, dar le mai consuma Si la prima ora, in loc de cafea. Bauturile carbogazoase au nenumarate efecte nocive asupra organismului.
De ce creeaza dependenTaDaca eSti un consumator de astfel de bauturi ai observat ca parca te-ai obiSnuit cu ele Si rar trece o zi fara a te bucura de aceasta placere vinovata. ConTinute in exces de aceste bauturi, fructoza Si glucoza inhiba leptina, substanTa care este responsabila cu transmiterea semnalului de saTietate catre creier, astfel incat sa nu-Ti mai fie foame. Prin urmare, bauturile racoritoare sunt o sabie cu doua taiSuri: le vei consuma din ce in ce mai des Si vei simTi nevoia sa mananci Si mai mult decat de obicei. Deoarece glucoza din sange creSte Si scade foarte brusc, cand organismul nu-Si mai primeSte doza de suc se instaleaza o stare neplacuta de irascibilitate. Avand in vedere ca apa din conTinutul bauturii se elimina rapid, hidratarea organismului este aproape nula, ceea ce te face sa bei suc dupa suc in speranTa ca te vei racori. De aici pana la obezitate nu mai este decat un pas. Daca senzaTia inTepatoare iTi place atat de mult, poTi inlocui sucurile cu apa minerala care, pe langa faptul ca hidrateaza, induce Si senzaTia de saTietate.
Sub ameninTarea acidului Aciditatea acestor tipuri de bauturi este de pH 2,5. Acest caracter chimic al substanTelor face posibila afectarea sistemul digestiv. Mai mult, acidul conTinut de aceste racoritoare este atat de puternic incat poate sa deterioreze chiar Si smalTul dinTilor, care, odata compromis, nu se mai regenereaza. Printre alte efecte negative pe care acidul le poate avea asupra organismului se numara Si apariTia pietrelor la rinichi.
Afecteaza oasele Si pancreasulNu intamplator, osteoporoza a ajuns sa fie denumita de unii specialiSti „boala secolului”. Se pare ca bauturile carbogazoase au un cuvant greu de spus Si cand vine vorba de procesul de fragilizare a oaselor. Din cauza ca organismul vrea sa completeze cantitatea de calciu neutralizat de acidul din sucuri, acesta il depune acolo unde nu trebuie Si. Odata ajuns in sange, acidul fosforic pe care unele racoritoare il conTin patrunde in intestinul subTire, unde interacTioneaza cu calciul, magneziul Si zincul, formand compuSi insolubili, care impiedica absorbTia acestora. Mai mult, dozele mari de zahar Si indulcitori artificiali cresc eliminarea calciului prin urina. Astfel, atat densitatea oaselor, cat Si a danturii scade.
Cantitatea mare de insulina pe care pancreasul este forTat sa o produca in urma consumarii unei bauturi carbogazoase poate duce la dezvoltarea celulelor canceroase. Un studiu al cercetatorilor de la Universitatea din Minnesota a demonstrat ca un consum regulat de doua pahare de suc acidulat pe zi dubleaza riscul dezvoltarii cancerului pancreatic.
Efectul colaConsecinTele bauturilor carbogazoase pe baza de cola asupra organismului sunt rapide, iar acestea iSi lasa amprenta pe termen lung. Iata ce schimbari se petrec in organism in cateva minute de la consumarea baturii:
10 minute – Este ca Si cand ai fi ingerat echivalentul a 10 linguriTe de zahar, practic doza zilnica de zahar recomandata pe zi.
20 de minute – Zaharul ajunge in sange forTand pancreasul sa secrete o cantitate mare de insulina. Ficatul transforma glucoza in exces din sange in grasime.
40 de minute – Cofeina se absoarbe complet, pupilele se dilata, starea de excitare nervoasa creSte, la fel ca Si tensiunea arteriala.
45 de minute – Organismul secreta dopamina, un excitant al sistemului nervos, care produce efecte similare cu cele ale heroinei, de unde Si dependenTa de aceasta bautura.